Prima pagină » Sănătate » „Efectul cameleon”. De ce nu te poți opri din a-ți verifica telefonul? Oamenii de știință din Italia au descoperit motivul

„Efectul cameleon”. De ce nu te poți opri din a-ți verifica telefonul? Oamenii de știință din Italia au descoperit motivul

„Efectul cameleon”. De ce nu te poți opri din a-ți verifica telefonul? Oamenii de știință din Italia au descoperit motivul
Termenul a fost invetat și explicat în anul 1999 / Sursă FOTO: Shutterstock

Nu știi de ce continui să îți verifici telefonul? Un studiu italian referitor la „efectul cameleon” arată că oamenii copie în mod inconștient comportamentul celor din jurul lor chiar și în ceea ce privește utilizarea smartphone-urilor. 

„Efectul cameleon” a fost descoperit și denumit de către sociologul John A. Bargh și socio-psihologul Tanya L. Chartrand în urmă cu 22 de ani. Aceștia au publicat o lucrare despre fenomen în anul 1999.

Potrivit acestora, fenomenul constă în tentința oamenilor de a copia comportamentul altora. Un exemplu care ilustrează „efectul cameleon” este căscatul, despre care se spune că este „cotnagios”. În fapt, acest tip de comportament copiat a fost observat chiar și în rândul leilor.

Copierea comportamentelor celor din jur, metodă de întărire a relațiilor de grup?

Mai mulți cercetători din Italia au observat acest efect și în rândul utilizatorilor de smartphone. Oamenii de știință de la Universitatea din Pisa au studiat 184 de persoane – care se aflau în mediul lor social natural și nu știau că sunt observați – și au constatat că atunci când cineva și-a verificat telefonul, aproape jumătate din oamenii monitorizați care s-au aflat în preajma acestuia au început să se uite la propriile telefoane într-un interval de 30 de secunde.

Se crede că acest lucru se întâmplă deoarece mamiferele au evoluat înspre copierea în mod inconștient a comportamentelor celor din jur, fapt care ar putea ajuta la întărirea relațiilor de grup.

Însă în cazul telefoanelor, utilizarea acestora este o activitatea solitară.

„Smartphone-urile pot mări izolare socială prin interferența cu viața reală și activitățile desfășurate”, a declarat Elisabeta Palagi, de la Universitatea din Pisa, pentru New Scientist.

Specialiștii au constatat faptul că vârsta și sexul nu influențează modul în care oamenii copie comportamentul altora în ceea ce privește utilizarea smartphone-urilor.

„Efectul cameleon” se referă la copierea inconștientă a posturilor, manierismelor, expresiilor faciale și a altor comportamente ale partenerilor de interacțiune, astfel încât comportamentul cuiva se schimbă pasiv și neintenționat pentru a se potrivi cu al celor din mediul social din acel moment.

Citește și