Efectul neașteptat al zaharinei asupra corpului uman
„Mă uimește cum o simplă moleculă, precum zaharina – pe care oamenii o pun dimineața în cafea – ar putea fi folosită și în alte scopuri, inclusiv în cazul tratării cancerului agresiv”, a declarat Dr. Robert Kenna, din cadrul Universității din Florida.
„Putem dezvolta un nou medicament anti-cancer, derivat dintr-un produs popular, care poate avea un impact de lungă durată în privința tratării diverselor forme de cancer”, a spus Kenna.
McKenna a precizat că zaharina ar putea dezactiva o proteină care influențează dezvoltarea celulelor cancerigene, denumită anhidraza carbonică IX. Această proteină controlează nivelul pH-ului din intreriorul și exteriorul celulelor cancerigene, astfel încât tumorile se pot răspândi în alte părți ale corpului, scrie globalnews.ca.
În mod obișnuit, anhidraza carbonică IX nu se regăsește în celulele sănătoase din organismul uman, dar este înșelătoare, deoarece seamănă cu restul proteinelor din corp. Identificarea unui tratament prin care să se blocheze proteina IX, fără a le afecta și pe celelalte, este dificilă.
Speranța lui McKenna stă în dezvoltarea unor medicamente pe bază de zaharină, care ar putea duce la încetinirea dezvoltării cancerului, care vor deveni mai vulnerabile în fața chimioterapiei și radiațiilor.
Savantul se bazează pe studiile italiene și australiene, care au demonstrat că zaharina poate fi eficientă în cazul proteinei IX. Alți cercetători au sugerat că îndulcitoarele artificiale afectează senzorii creierului și sentimentul de satisfacție. Zaharina este folosită de mulți ani, la gătit, la fabricarea gumei de mestecat și a băuturilor și chiar la pasta de dinți și apa de gură.
În anii 1970, studiile au arătat că zaharina este responsabilă cu apariția cancerului la vezica urinară în cazul șoarecilor. În 1977, Canada a interzis zaharina și SUA au emis un avertisment alimentar cu privire la folosirea acestui îndulcitor.
În cele din urmă, studiile au fost contrazise de alți cercetători și în 1999, IARC (International Agency for Research on Cancer) a concluzionat că zaharina nu este cancerigenă. În 2014, ministerul sănătății din Canada a permis din nou folosirea zaharinei.