Prima pagină » Sănătate » Electrocasnicul din bucătărie care îți poate pune viața în PERICOL. Care sunt recomandările autorităților europene

Electrocasnicul din bucătărie care îți poate pune viața în PERICOL. Care sunt recomandările autorităților europene

Electrocasnicul din bucătărie care îți poate pune viața în PERICOL. Care sunt recomandările autorităților europene

Un simplu dispozitiv casnic, pe care milioane de oameni îl folosesc zilnic, ascunde un pericol grav: aragazele pe gaz contribuie la zeci de mii de decese premature în Europa în fiecare an.

Potrivit unui studiu recent, aceste aparate emit substanțe nocive care afectează sănătatea respiratorie și cardiovasculară, scurtând viețile celor expuși.

Statistici îngrijorătoare: Un pericol nevăzut, dar omniprezent

„Amploarea problemei este mult mai gravă decât am crezut”, a declarat autoarea principală a unui studiu, Juana María Delgado-Saborit, care conduce laboratorul de cercetare în sănătatea mediului de la Universitatea Jaume I din Spania.

Cercetătorii au atribuit aragazelor pe gaz 36.031 de decese premature petrecute anual în UE și alte 3.928 în Marea Britanie. Ei subliniază că aceste estimări sunt conservatoare, deoarece au luat în considerare doar efectele asupra sănătății cauzate de dioxidul de azot (NO₂), fără a include alte gaze nocive, cum ar fi monoxidul de carbon și benzenul. Aceste substanțe sunt asociate cu afecțiuni grave, inclusiv boli pulmonare și cardiovasculare.

„În 1978, am descoperit pentru prima dată că nivelurile de poluare cu NO₂ sunt de multe ori mai ridicate în bucătăriile care folosesc gaz decât în cele cu aragazuri electrice”, a spus Delgado-Saborit.

„Dar abia acum putem cuantifica numărul de vieți scurtate.”

Una din trei gospodării din UE utilizează gaz pentru gătit, procentul ajungând la 54% în Marea Britanie și la peste 60% în Italia, Țările de Jos, România și Ungaria. Aragazele pe gaz ard combustibili fosili și emit substanțe nocive care provoacă inflamații ale căilor respiratorii.

Aragazele pe gaz vs. accidentele auto

Comparativ, bilanțul deceselor provocate de aragazele pe gaz este de două ori mai mare decât cel al accidentelor auto. Totuși, gradul de conștientizare privind acest pericol rămâne extrem de scăzut. Conform datelor, o treime dintre gospodăriile europene folosesc încă aragazele pe gaz, iar procentul este și mai ridicat în țări precum România, Italia sau Olanda.

„Aceste aparate sunt ca o țigară aprinsă în mijlocul casei, umplând aerul cu poluare. Timp de decenii, riscurile lor au fost ignorate”, spune Sara Bertucci, reprezentantă a Alianței Europene pentru Sănătate Publică, pentru The Guardian.

Ce soluții există?

În prezent, UE a înăsprit reglementările privind calitatea aerului exterior, dar standardele pentru aerul din interiorul locuințelor lipsesc. Organizațiile pentru sănătate publică cer măsuri urgente, inclusiv limite pentru emisiile aragazelor pe gaz și stimulente pentru trecerea la opțiuni mai curate, precum aragazele electrice.

Până la implementarea acestor măsuri, se recomandă:

  • Ventilarea locuințelor: Deschiderea ferestrelor în timpul gătitului.
  • Utilizarea hotelor de evacuare: Dacă sunt disponibile.
  • Tranziția către aragazele electrice, care sunt mai sigure pentru sănătate.

Conștientizarea acestui pericol este primul pas către protejarea sănătății publice. Alegerea unor soluții mai sigure nu doar că salvează vieți, dar contribuie și la îmbunătățirea calității aerului în casele noastre.

Citește și: Riscurile ascunse ale gătitului pe gaz: această practică SCURTEAZĂ speranța de viață cu aproximativ 2 ani

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și