Este dovedit: O gândire negativă poate declanșa cancerul. Ce soluție recomandă medicii
Dar există totuși o soluție simplă: iertarea. Totuși, societatea, de obicei, vede iertarea drept un semn al slăbiciunii, fapt care îngreunează procesul iertării și mai mult.
Renunță la energia negativă: De ce este benefic
Potrivit Centrului de Știință The Greater Good (n. r. Binele Suprem), „psihologii definesc, în general, iertarea drept o decizie conștientă și deliberată de a renunța la resentimente sau răzbunare față de o persoană sau un grup care ți-a cauzat rău, indiferent dacă ei merită asta sau nu”.
Este important de știut că iertarea reprezintă un adevărat proces, nu un eveniment instantaneu. De aceea există o foarte mare diferență între iertarea decizională și iertarea emoțională.
Unii specialiști au definit astfel distincția dintre cele două: „Iertarea decizională este o intenție comportamentală de a rezista stării de neiertare și de a răspunde diferit față de declanșator. Iertarea emoțională este înlocuirea emoțiilor negative care împiedică iertarea cu alte emoții pozitive. Iertarea emoțională implică schimbări psihologice și are consecințe benefice asupra organismului”.
De asemenea, un studiu publicat în Journal of Behavioral Medicine (n. r. Jurnalul Medicinei Behavioriste) a relevat că o personalitate îndreptată spre iertare era strâns legată de o stare de sănătate, dar și psihologică, mult mai bună.
În alte studii, s-a constat că oamenii predispuși la iertare aveau simpotomele fizice îmbunătățite, consumau mai puține medicamente, dormeau mult mai bine și nu se simțeau fără vlagă.
În plus, iertarea are și caracteristici de protejare a inimii. Un studiu publicat în American Journal of Cardiology (n. r. Jurnalul American de Cardiologie) a relevat că furia și alte emoții negative aveau efecte cardiotoxice, în timp ce iertarea avea efecte cardioprotective.
„Neiertarea” sau „ranchiuna” este clasificată în cărțile medicale drept o boală, potrivit doctorului Steven Standiford, șeful departamentului de chirurgie la Cancer Treatment Centers of America (n. r. Centrele Americane de Tratare a Cancerului).
Acesta susține că dacă refuzi să ierți persoanele care ți-au greșit, de fapt te îmbolnăvești singur. Doctorul Mihael Barry, autor al cărții The Forgiveness Project (n. r. Proiectul procesului de a ierta), estimează că 61% din pacienții care suferă de cancer au probleme cu iertarea.
„Ținându-te de aceste emoții negative, furia și ura, creează o stare de anxietate cronică”, a explicat acesta.
Iertarea poate fi la fel de simplă precum îndepărtarea amintirilor dureroase din minte și înlocuirea lor cu momentele în care persoana respectivă te-a făcut fericit/ă. Dar înainte de a face asta, trebuie să te ierți în primul rând pe tine pentru faptul că ai avut resentimente atât de mult timp, relatează Daily Health Post.
Nu te ține cu dinții de trecut și vei vedea că începi să te simți mai sănătos și cu sufletul și conștiința mai ușoare.
Foto: Pixabay