Este O ESCROACĂ. Cazul medicului ginecolog FALS. Colegă: NU am lăsat-o să facă manevre cu RISC asupra pacientei
„Când faci timp de 10 ani același lucru, e posibil să ai un comportament profesional. Menținea de niște pense, făcea niște câmpuri, făcea niște pansamente, cel puțin cât a intrat cu mine în sala de operații. Nu pot să spun ceva ce nu am văzut, eu nu am asistat împreună cu doamna doctor Dragu la nicio operație împreună cu dânsa. Nu mi-a trezit nicio suspiciune pentru simplul fapt că am văzut-o acolo și orice medic care este angajat la o instituție de stat sau privată ar fi trebuit să aibă hârtii pentru că noi nu putem profesa fără niciun act”, mărturisește Roxana Al Momani, medic al Spitalului Județean Ilfov.
Întrebat cine crede că este vinovat pentru această situație, medicul, care a lucrat alături de Raluca Bîrsan timp de 10 ani, a precizat că responsabilă este instituția care a angajat-o, adică unitatea spitalicească.
„Eu nu aș fi putut să profesez dacă nu aduceam de la Colegiul Medicilor un aviz valabil. Am înțeles că ea nu avea nici măcar un aviz valabil de ani de zile. (…) Nu pot să spun că era protejata vreunui medic. Pot să afirm că intra în sală mai mult cu doamna doctor Dragu (fosta șefă a secției de Ginecologie din spital, Roxana Dragu -n.r.) decât cu alți medici, dar nu pot să spun că era protejata doamnei doctor. Cu mine nu s-a întâmplat acest lucru. Când intra cu mine în sală, menținea pensele să-mi creeze un câmp vizual asupra intervenției pe care urma să o efectuez, la sfârșit împreună făceam și pansamentele, vedeam timpii operatori, era singurul lucru pe care-l făcea cu mine în sala de operații”, a mai declarat medicul.
Roxana Al Momani a mai spus că nu a auzit de nicio reclamație depusă de vreun pacient împotriva Roxanei Dragu sau a Ralucăi Bîrsan.
„De ce aceste paciente nu au depus plângere la momentul respectiv? Că poate ne sesizam și noi și nu ajungeam aici. Cât a fost cu mine în sala de operații, da, intra în contact (cu pacienții -n.r.), dar sub stricta supraveghere a mea. Nu am lăsat-o să facă manevre ce presupuneau o intervenție asupra pacientei sau un risc asupra pacientei. Era strict responsabilitatea mea ca medic operator principal. Orice escroc poate să înșele pe oricine. Asta este, o escroacă, până la urma urmei, din moment ce tu ai putut să păcălești atâta lume și o instituție a statului”, a mai spus doctorul.
În acest dosar a fost audiat marți și un fost medic al Spitalului Județean Ilfov, Al Jashi Isam. După audieri, acesta a declarat că mai mulți medici care nu o agreau pe protejata doamnei Dragu, „rezidenta Raluca”, și-au dat demisia, de-a lungul timpului, pentru că s-au exercitat presiuni aspura lor. Medicul a mai declarat, atât în fața anchetatorilor, cât și la ieșire din secția de poliție, că și asupra lui s-au făcut presiuni, însă a reușit să reziste.
Spitalul de Urgență Ilfov a încheiat cu falsul medic un contract de voluntariat care nu se încadra în prevederile Legii, în condițiile în care Raluca Bîrsan a depus o diplomă de studii falsificată. Femeia a desfășurat astfel activități în cadrul Secției de Ginecologie timp de 10 ani.
Diploma falsului medic de la Spitalul Ilfov, fabricată din cea a unui absolvent de jurnalistică
După 10 ani în care s-au făcut că nu observă falsurile evidente din actele în baza cărora o femeie lucra ca „medic voluntar” la Spitalul de Urgență Ilfov, odată cu declanșarea scandalului pornit de la parcagiul italian care opera fără probleme în clinici de chirurgie estetică din București, s-au trezit și autoritățile. Desigur, toți se spală pe mâini și pasează responsabilitatea spre altcineva.
„Am în față contractul de voluntariat încheiat de doamna Bîrsan cu Spitalul Județean de Urgență Ilfov, în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu știa că în 2014, 24 iunie, a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România” declară ministrul Sănătății Sorina Pintea. „Am declarat public că, în sistemul public de sănătate, nu pot fi angajați medici falși. Îmi susțin această afirmație, bazată pe ordinul 869/2015, care prevede ca la înscrierea pentru concurs, un medic trebuie să facă o cerere, să depună o copie certificată după diploma de licență, o copie a certificatului de membru a organizației profesionale cu viza în curs, o dovadă că nu a fost sancționat, în profesia efectuată, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate.”
După ce jurnaliștii au descoperit că Raluca Bîrsan lucra ilegal de 10 ani ca medic voluntar la Spitalul de Urgență Ilfov, reprezentanții Ministerului Sănătății au făcut plângere penală la parchet. „Cred că este obligatoriu să cunoaștem adevărul și de aceea, având un membru în Consiliul de administrație a spitalului, care nu a fost invitat de vreo 6 luni la ședință, vom convoca o ședință de urgență pentru a ni se preciza exact care au fost termenii întocmirii ilegal a unui contract de voluntariat”, reacționează acum ministrul Sănătății.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București anunță că voluntara de la Spitalul Ilfov nu figurează în evidențele sale la studiile curriculare de licență sau master. De asemenea, nu a eliberat niciodată o diplomă de licență pe numele Raluca Daniela Bîrsan.
Verificând numărul și seria documentului, reprezentanții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu au descoperit că diploma depusă de femeie la spital a fost falsificată prin modificarea unui act original emis de instituție, pentru un absolvent care a terminat… jurnalistica.
„Diploma este emisă de noi,” anunță Teodor Boantă, purtător de cuvânt al ULBS. „Tânărul și-a dat licența la noi și și-a ridicat diploma personal.”
Anchetatorii urmează să stabilească cine a falsificat documentul, emis pe numele lui Constantin Alin Barbu și care este implicarea absolventului în această poveste. Pe originalul, emis în 2008, au fost modificate data emiterii (2012, în loc de 2008), durata studiilor (6 ani, în loc de 4 ani), poza și datele personale. Doar seria și numărul au rămas cele originale.
Foto: Hepta