Ești obosit sau ți se întâmplă să uiți diverse lucruri? Ce se ascunde în spatele acestor stări
Statistic vorbind, între 8 și 12% dintre noi ne vom confrunta cu o perioadă de depresie până la sfârșitul anului în curs. Dar cei mai mulți dintre noi nu vom fi niciodată diagnosticați cu această boală, notează The Guardian.
„Mă amuz de fiecare dată când îmi amintesc cât de mult mi-a luat să îmi dau seama că sufăr de depresie. Tată meu era bipolar, iar sora mea fusese diagnosticată cu depresie în urmă cu mai bine de un deceniu, deci se presupune că ar fi trebuit să știu care sunt semnele. Dar a fost nevoie de un prieten insistent care să mă convingă că proasta mea dispoziție, oboseala constantă, lipsa apetitului și incapacitatea de concentrare erau semne ale aceluiași lucru și că aveam nevoie de ajutor”, scrie jurnalistul de la The Guardian.
În ciuda faptului că a crescut conștientizarea față de problemele mintale, oamenii pot trăi cu o parte din simptome fără ca niciodată să realizeze faptul că sunt deprimați – așa cum mi s-a întâmplat și mie în urmă cu câteva luni.
„Majoritatea pacienților mei au fost surprinși și chiar șocați când le-am spus că suferă de depresie. Credeau că e vorba de altceva. Dacă aveau o lipsă de energie sau dacă erau obosiți, aveau impresia că făceau prea multe”, a declarat psihologul Angela Adams.
Specialista afirmă că majoritatea dintre noi pur și simplu nu înțeleg cum arată depresia. „Oamenii pur și simplu nu pot înțelege că dacă suferi de depresie poți funcționa în continuare. Mulți oameni au impresia că dacă suferă de depresie trebuie să își dea demisia și așa mai departe, dar cei mai mulți continuă să meargă la muncă, continuă să funcționeze dar într-un mod foarte diferit. Nu trebuie să ai gânduri suicidale ca să fii deprimat. Poți să fii un deprimat clinic și să gândești că ăsta este modul tău de a trăi.
Angel Adams spune că proasta dispoziție, lipsa apetitului atât alimentar, cât și sexual, insomnia și problemele cu memoria sunt simptomele adesea întâlnite în rândul persoanelor deprimate.