O nouă amenințare epidemiologică planează asupra Europei, după ce așa-numita „varianta marocană” a virusului rujeolei a fost identificată în apele uzate ale Bruxelles-ului.
Marocul se confruntă deja cu un focar major de rujeolă, iar riscul ca virusul să se răspândească rapid pe continent este tot mai mare, informează RTBF.
Elke Wollants, șeful laboratorului de cercetare de la Universitatea KU Leuven, a declarat că virusul a fost detectat în concentrații ridicate, valoarea maximă fiind înregistrată pe 11 martie.
Institutul de sănătate Vivalis din Bruxelles a raportat doar 18 cazuri confirmate în 2024, însă specialiștii avertizează că cifra reală ar putea fi mult mai mare.
În Maroc, focarul de rujeolă a înregistrat peste 25.000 de cazuri și aproximativ 120 de decese de la finalul anului 2023. Virusul detectat la Bruxelles aparține genotipului B3, același care s-a răspândit rapid în Maroc.
„În Olanda au fost raportate 45 de cazuri în doar două săptămâni, iar epidemia este în creștere și în Spania și Franța”, a precizat Elke Wollants, care îndeamnă populația să-și verifice statutul de vaccinare.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat la începutul lunii martie că, în 2023, numărul cazurilor de rujeolă în regiunea europeană s-a dublat, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani.
Regiunea, care cuprinde 53 de țări din Europa și Asia Centrală, a raportat anul trecut 127.350 de infecții cu rujeolă, iar peste 40% dintre cazuri au fost înregistrate la copii sub cinci ani.
OMS atrage atenția că rujeola este extrem de contagioasă și poate provoca complicații severe, inclusiv pneumonie, encefalită și deshidratare, afectând grav sistemul imunitar.