Europa în alertă. Țânțarul-tigru din Asia ar putea face ravagii în 13 state membre UE

Publicat: 13 06. 2024, 16:02
Actualizat: 13 06. 2024, 16:03
Sursa foto Profimedia

O specie invazivă de țânțar și-a făcut apariția în 13 țări din UE, inclusiv în Franța, Spania și Grecia. Aceștia pot cauza creșterea cazurilor de febră Dengue în Europa.

Schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului-tigru, a declarat Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Europa este în alertă

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris, autoritățile franceze monitorizează fiecare oraș pentru a preveni răspândirea țânțarilor, scrie BBC.

Până acum, febra Dengue era specifică Americii de Sud și Africii. Din cauza schimbărilor climatice, s-ar putea răspândi și în Europa. Sursa Foto: Profimedia

ECDC a avertizat că creșterea călătoriilor internaționale va spori riscul unor noi focare în Europa cum nu s-a mai văzut de la pandemia de coronavirus încoace. De asemenea, medicii recomandă apei stătătoare din grădini sau balcoane, unde țânțarii se pot reproduce. Ei mai recomandă și amenajarea unor plase la ferestre și uși.

Țânțarii au devenit o amenințare tot mai mare în Europa în ultimele două decenii. Țânțarul-tigru asiatic, aedes albopictus, despre care se crede că este cea mai invazivă specie de țânțar din lume, se răspândește acum în Europa din regiunea mediteraneeană. Există îngrijorări că incidentele de malarie ar putea crește și ele pe continent în viitor, dacă condițiile vor fi propice.

Unde se află țânțarul-tigru?

Țânțarul de origine asiatică s-a stabilit în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania, conform ECDC. De asemenea, a fost raportat în Belgia, Cipru, Cehia, Olanda și Slovacia.

Țânțarii-tigru răspândesc boli precum febra Dengue, chikungunya și virusul Zika, care, până de curând, erau prezente doar în anumite părți ale Africii, Asiei și Americii de Sud. Un alt țânțar, aedes aegypti, care transmite febra galbenă și alte boli, s-a stabilit în Cipru.

Febra Dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, dar poate deveni gravă și, în unele cazuri, fatală. Focarele masive au crescut în ultimii ani. Anul trecut, au fost înregistrate opt incidente de infecții multiple în Franța, patru în Italia și două în Spania. Numărul de cazuri a crescut la aproape 5.000 anul trecut.  Virusul West Nile, care este, de asemenea, transmis de țânțari, este acum prezent în mai multe regiuni europene decât oricând înainte.

Citește și: EXPERT: Bolile transmise de țânțari, ca malaria și febra dengue, se răspândesc în Europa din cauza climei!