Prima pagină » Sănătate » Expunerea îndelungată la soare în copilărie poate determina apariția CANCERULUI de piele la maturitate

Expunerea îndelungată la soare în copilărie poate determina apariția CANCERULUI de piele la maturitate

Expunerea îndelungată la soare în copilărie poate determina apariția CANCERULUI de piele la maturitate
Cancerul de piele este o tumoare care se dezvoltă nedureros, iar una din cauzele principale ale formării este expunerea îndelungată la soare.

„Primele simptome ale cancerului de piele sunt bubițele care seamănă cu coșurile și care pot crește până la dimensiunea unor boabe de mazăre. Dacă aceste bubițe nu se vindecă, ar trebui ca pacientul să meargă la doctor. Cancerul de piele este o tumoare care se dezvoltă nedureros, nu provoacă mâncărimi, nu provoacă durere, absolut nimic, iar la un moment dat bubițele sângerează, se rup cojițele care apar inițial și care sunt ignorate. În acel moment ajung pacienții la medic, după niște ani de evoluție a bolii, în care au ignorat semnele pielii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Una din cinci persoane poate dezvolta un cancer de piele în timpul vieții, cei mai afectați fiind oamenii care au între 60 și 70 de ani.

„Grupa de vârstă cea mai afectată în România este de 60-70 de ani. Prelungirea duratei de viață a dus la creșterea cancerului de piele. În momentul de față ele sunt considerate una din bolile cu cel mai mare risc, una din cinci persoane poate să dezvolte un cancer de piele în timpul vieții. Tratamentele în general sunt chirurgicale. Cu cât pacienții sunt operați mai devreme au șanse mai mari de vindecare”, a mai adăugat Mihaela Leventer.

Specialiștii susțin că principala cauză care duce la formarea cancerului de piele este expunerea îndelungată la soare.

„Este dovedit prin studii că arsurile solare în perioada copilăriei, determină riscul de creștere și apariție a cancerului de piele cu 75% la vârsta maturității. Se întâmplă acest lucru pentru că lumina produce asupra ADN-ului anumite mutații care rămân, iar la un moment dat vulnerabilizează pielea”, a mai precizat dermatologul.

Există mai multe metode de prevenție a cancerului de piele.”Când discutăm de prevenție, cremele de protecție sunt foarte utile. De exemplu, în Europa, cremele care au protecția cea mai înaltă au inscripționat pe ele SPF 50+. Cremele ne feresc mai degrabă de arsură, iar consecințele arsurii, care degenerează structura celulară, sunt întârziate. Crema ne ajută, dar nu doar crema. De asemenea, ne mai ajută umbra, pălăria, ochelarii de soare, o haină de protecție. Efectul cremei în general este de două ore.  Există produse care sunt recomandate copiilor chiar și bebelușilor. Produsele sunt aplicate în dependență de tipul de piele și de vârstă”, a explicat medicul deramtolog.

Potrivit dermatologului, doar 17% din populația României folosește cremă de protecție solară indiferent de anotimp.

Citește și