Potrivit unui comunicat transmis de Poliția de Frontieră, miercuri, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici, județul Arad, a fost depistat un cetățean italian căutat de autoritățile române într-un dosar de înșelăciune. Bărbatul s-a prezentat în jurul orei 6:00 dimineața, la Frontiera Curtici feroviară, pentru a ieși din România, călătorind ca pasager într-un tren Inter Regio, pe relația București – Budapesta. În fața Poliției de frontieră, „Matthew Mode” s-a legitimat cu un pașaportul real, emis de autoritățile italiene pe numele Matteo Politi.
„În momentul efectuării verificărilor specifice, polițiștii de frontieră au constatat că pe numele persoanei era emisă o alertă, având ca obiect punerea in aplicare a unui mandat de aducere emis de către autoritățile române, persoana în cauză fiind cercetată într-un dosar de înșelăciune,” se arată în comunicat.
Cetățeanul italian a fost predat unei echipe operative din cadrul Poliției Române, în vederea luării măsurilor legale ce se impun. Miercuri seara, el a fost adus la audieri la Secția 4 Poliție din București. După audieri, Matteo Politi a fost reținut pentru 24 de ore, sub acuzația de înșelăciune.
Comisarul-șef Ionuț Dana, șeful Sectorului 1 de Poliție, a explicat că falsul chirurg este suspect într-un dosar de înșelăciune, care a fost ulterior reunit cu cel în care se verifică dacă a exercitat profesia fără drept. În plus, polițiștii au primit adrese de la autorități din mai multe țări, ce îl privesc pe italian.
„Începând cu noiembrie, am demarat activități în ceea ce înseamnă identificarea autenticității unor documente. Am întrebat autoritățile române și autoritățile din străinătate (…) în legătură cu aceaastă persoană. Sunt mai multe seturi de documente pe care le-am primit. Unele sunt în limba română, altele urmează să fie analizate.(…) Pot confirma că cetățeanul a fost condamnat în Italia pentru fapte asemănătoare. De asemenea, autoritățile italiene ne-au comunicat că el nu figurează în tabloul medicilor din Italia.(…) El are calitatea de suspect pentru infracțiunea de înșelăciune. Între timp, Colegiul Medicilor au adresat o plângere în cursul lunii ianuarie. Le-am reunit și se efectuează și cercetări dacă a exercitat profesie fără autorizările necesare,” a declarat Ionuț Dana.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, chirurgul fals italian este cercetat și în Marea Britanie, pentru fapte similare.
„Avem mai multe adrese, răspunsuri primite de la autoritățile din UE cu privire la faptul că a fost cercetat sau condamnat pentru fapte similare. Aceste documente trebuie analizate. (…) În cursul zilei de ieri (marți, n.r.), am primit altă corespondență, de unde am tras concluzia că această persoană trebuie chemată și audiată. (…) Tot în cursul zilei de marți, a fost dat în consemn.(…) A fost emis mandat de aducere”, a explicat comisarul.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a fost deschis un dosar penal in rem, după ce Colegiul Medicilor din București a depus o plângere după ce falsul chirurg de origine italiană a efectuat operații în România. Potrivit reprezentanților parchetului, ancheta vizează infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau a unei activități. Alerta nu fusese emisă pentru acest dosar, ci pentru altul, în care este cercetat că a înșelat două persoane, luându-le bani pentru a le permite deschiderea unor cabinete medicale într-un spațiu care nu îi aparținea.
Marți, jurnaliștii de la Libertatea au dezvăluit că, timp de un an, un escroc cu numai 8 clase din Italia, care nu profesesase legal decât ca valet de parcare, a obținut parafa de medic în România și a operat zeci de oameni în clinici de chirurgie estetică din București. Foarte convingător în discuții, italianul pretindea că se numește Matthew Mode și a absolvit prestigioasa Universitate John Hopkins. Fără a prezenta nici o diplomă sau autorizare medicală din partea autorităților române, el a lucrat la clinicile Monza, Euromedical, Prestige, MH Medical Group. Mai mult, jurnaliștii au descoperit că, în 2011, Matteo Politi a fost condamnat la un an și jumătate îde închisoare cu suspendare în Italia, pentru infracțiuni similare: mințise timp de mai mulți ani că e medic și a profitat că avea același nume de familie cu al unui cardiolog cu reputație din Modena, Luigi Vincenzo Politi.
Marți seara, escrocul italian a pretins că e nevinovat și că plătise un avocat din Româniapentru a obține dreptul de a practica în țara noastră, iar acesta i-a transmis că toate actele sunt în regulă. El a refuzat să spună unde este.
„În momentul în care am venit în România, cum nu știu cum funcționează sistemul la dumneavoastră în țară, am folosit, așa cum folosește toată lumea, un avocat, căruia i-am dat toate documentele necesare, toate documentele pe care ea, ca avocat, mi le-a cerut. De asemenea, am semnat ceea ce în română se numește o procură. Așadar, ea a avut toate documentele mele, ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, ea a spus că am dreptul de practică în România. (…) În momentul în care am fost recunoscut, cu ajutorul avocatului, pot să mă numesc medic. Dacă o instituție mi-a dat acest drept… diplomele mele mi-au fost recunoscute, echivalate,” a declarat Politi, la Xtra Night Show.
Italianul a refuzat să spună numele complet al avocatei, precizând doar prenumele „Laura”. Deși se afla în trenul spre Budapesta la ora intervenției telefonice în emisiunea TV, el susținea că nu vrea să fugă din țară: „Nu fug, dar prefer să nu vă spun unde sunt.”
Ministrul Sănătății Sorina Pintea a relatat, miercuri, motivele incredibile care au stat la baza eliberării parafei pentru falsul medic italian.
„Știți care a fost replica funcționarei de la Direcția de Sănătate Publică când a fost întrebată de ce a făcut acest lucru? DIN MILĂ – așa a răspuns! N-am înțeles de cine i-a fost milă și cine i-a indus această milă. Vreau mai întâi să văd documentele, să văd dacă efectiv a intrat în sala de operație, dar există mărturii că a făcut-o. Poate era un talent nativ,” a declarat Sorina Pintea la Europa FM.
Ironiile ministrului pălesc însă în fața realității cutremurătoare: chirurgul estetician Victor Schwartz povestește că escrocul nu cunoștea nici un fel de tehnică medicală și nu respecta regulile elementare de igienă înainte de operații.
„L-am văzut de mai multe ori în sala de operație, la o clinică privată unde lucram amândoi. Pe lângă faptul că nu avea studii, era o catastrofă din punct de vedere al procedurilor standard. Nu dezinfecta nimic, lucra fără mănuși și nici măcar nu se spăla pe mâini,” a declarat Victor Schwartz, pentru Mediafax.
„A fost o clinică privată care l-a promovat la început, apoi și-a făcut singur reclamă. El făcea rinocorecții și liposucții, dar evident, le făcea foarte prost, nu avea tehnică, nu respecta procedurile. Cred că s-a uitat foarte mult pe Youtube la operații de acest gen, că să poată avea idee despre aceste intervenții,” apreciază Schwartz.
Acesta nu exclude ca în zilele următoare să apară multe persoane, îndeosebi femei, care să suțină că au fost operate de falsul medic italian și care acum au probleme din punct de vedere medical.
Într-un comunicat de presă postat pe pagina de Facebook, reprezentanții Clinicii Prestige Medical precizează că falsul medic nu a apucat să profeseze pentru ei, deși au existat mai multe discuții cu”Matthew Mode”.
„Având în vedere că brandul clinicii Prestige apare menționat în mai multe apariții în presă, menționăm faptul că au existat mai multe discuții cu dl Matthew Mode, care însă s-au finalizat cu neînceperea unei colaborări cu dumnealui.
În altă ordine de idei, dl Matthew Mode a prezentat o sumedenie de documente eliberate de autoritățile romanești, printre care acel aviz dat de DSP ( la care presupun că nu putea să se prezinte fără diploma echivalată de Ministerul Educației), parafa, asigurare malpraxis etc.
Angajatorul nu este organ de cercetare și am să vă dau un exemplu: în România, pentru angajare se solicită diploma ultimelor studii absolvite, adeverința de la medicul de familie și, după caz, cazierul judiciar. Atâta timp cât acele documente au fost prezentate în original și sunt eliberate de autoritățile competente, nu i se impută angajatorului să facă o dublă verificare și nici nu are cum să facă acest lucru.
În contextul actual, considerăm că suntem parte lezată în acest proces și vom depune toate diligențele din punct de vedere legal, ne vom supune și vom colabora cu toate autoritățile competente, de asemenea, urmând să ne adresăm instanței ca parte civilă în acest proces.
Vă mulțumesc. Mai multe comentarii nu am de făcut. Vreau să îi asigur pe clienții Prestige că oferim servicii de calitate cu persoane bine pregătite. Nu ne permitem să punem în pericol sănătatea pacienților noștri. Vă mulțumesc!”, se arată în comunicatul semnat de Gabriela Rotaru, directorul clinicii.
Și Spitalul Monza – unde escrocul a apucat să opereze – se va constitui parte lezată în dosar, potrivit unui comunicat de presă.
Medicul Radu Ionescu a prezentat, într-un videoclip postat pe contul de Instagram, fotografii alei unei foste paciente operate de falsul medic italian Matteo Politi, precizând că este vorba de „o mutilare în urma unei operații de augmentare cu mastopexie”.
„Situația acestui impostor este mult mai gravă decât a prezentat-o presa. Mă refer la mutilările pe care le-a efectuat în urma practicării medicinei fără drept,” afirmă Radu Ionescu, într-un story pe contul său de Instagram.
Doctorul estetician povestește apoi că una dintre pacientele italianului Matteo Politi s-a prezentat la el în cabinet, pentru a încerca să rezolve „situația lăsată de impostor”, respectiv o mutilare în urma unei operații de augmentare cu mastopexie.
„Pe lângă rezultatul dezastruos estetic pe care îl are, are încă și o complicație locală, care se numește necroză de areolă. Practic, în urma actului chirurgical, se întrerupe vascularizația zonei pigmentare a sânului, determinând la nivelul acesteia, o zonă cicatricială, mutilantă, extrem de greu de rezolvat chirurgical într-un timp ulterior. Se recomandă să se aștepte până la un an de zile și atunci se vor încerca niște manevre chirurgicale de reconstrucție a acestei zone. Dacă nu, vom încerca printr-un tatuaj să remediem situația local”, a explicat medicul Radu Ionescu, care precizează că pacienta maltratată de către italian și-a dat acceptul pentru ca fotografiile să poată fi publicate.
Medicul Adina Alberts, cea care l-a denunțat pe chirurgul fals, a organizat o conferință de presă despre cazul falsului medic italian pe care l-a denunțat Poliției și a explicat că atât dosarul stufos pe documente pe care îl prezenta, cât mai ales parafa pe care o avea elimina orice suspiciune privind atestarea escrocului.
„Era un dosar stufos. În primul rând, avea parafă – din capul locului îți taie orice suspiciune în cazul în care ai avea-o. (…) Mi-a arătat toate actele. Dacă sunt adevărate sau nu, nu știu. Avea asigurare de malpraxis, avea diploma de facultate, mai avea adeverințe, certificate. Îmi spunea că în niște acte are un nume, în alte acte are un nume pentru că are dreptul să folosească două nume.(…) Este un personaj cu un talent extraordinar, un discurs la nivel medical academic, nu aveai nicio suspiciune până când nu îl vedeai că pune mâna pe seringă. Eu atunci am realizat că e ceva în neregulă. Nu am avut niciun dubiu până atunci,” a explicat Adina Alberts, care l-a comparat pe escroc cu personajul Frank Abagnale, jucat de Leonardo DiCaprio: „E Leonardo DiCaprio din acest film, „Prinde-mă, dacă poți”, e fix acest personaj„.
Totodată, Alberts a subliniat că italianul trebuia să efectueze doar intervenții de „mică anvergură și injectabile”.
„A făcut câteva intervenții și a făcut una mare anvergură într-o zi în care eu nu eram în țară. A anunțat că face intervenții la nivelul sânilor cu anestezie locală. Și ne-am trezut că a chemat o echipă numeroasă, a chemat asistente. În contract așa era prevăzut, să-și aducă ajutor. Am înțeles că pacienta a avut o complicație la nivelul sânilor. Nu știu ce s-a mai întâmplat cu ea.(…) El spunea că implanturile le făcea cu anestezie locală.(…) Au fost asistentele mele, care aveau menirea de a ajuta la actul medical. Eu eram plecată din țară și mi-au spus: Uitați ce face!Mi-au trimis și niște poze,” adaugă Alberts.
Falsul chirurg a colaborat cu clinica lui Alberts aproximativ o lună.
„Nu am avut nevoie de mult timp să-mi dau seama că ceva nu e în regulă. Am sunat la Colegiul Medicilor, să-mi dau seama dacă face parte din colectivul nostru, dacă este acreditat de Colegiul Medicilor în România și mi-au spus că nu există acest doctor înscris. Am fost îndrumată de persoana cu care am vorbit la telefon să anunț Poliția, lucru pe care l-am făcut. (…) Știam că e aproape de finalizare și că e aproape să-l aresteze imediat. Dar a apărut în presă și văd că au reușit să-l găsească.”
foto: dr.Matthew Mode / Facebook