Faptul că după vârsta de 40 de ani unei femei îi este mai greu să rămână însărcinată este cunoscut. Medicii avertizează însă că, în ultima perioadă, tot mai multe tinere află că au o perioadă extrem de limitată în care pot rămâne gravide. Acest lucru este condiționat de așa-numita „rezervă ovariană” care, la anumite femei poate fi mai mică, relatează Știrile ProTV.
„Normal, firesc este ca copilul să vină până în 35 de ani, dar, din păcate, sunt paciente care nu pot aștepta până la această vârstă”, a explicat Diana Cocei, medic primar ginecolog. „Cea mai tânără pacientă cu astfel de probleme avea, la vremea respectivă, 24 de ani. A sesizat doar că nu mai vine menstra”, a adăugat specialistul.
Tânăra nu a fost diagnosticată cu nicio boală, însă rezerva ovariană, adică materialul genetic cu care se născuse, se epuizase, mai precizează sursa citată.
Materialul genetic feminin se află în ovare și se consumă în timpul ciclurilor lunare. Pentru persoanele care s-au născut cu o rezervă ovariană mai mică, nu există tratament, însă există un alt tip de soluție.
„Nu trebuie neapărat să faci copil până la 35 de ani. Aceste ovicite, al căror număr este în scădere, pot fi prelevate din timp, pot fi crioconservate și ținute până la vârsta la care pacienta dorește să aibă un copil”, a explicat dr. Diana Cocei, subliniind că o ecografie și câteva analize de sânge pot determina cantitatea de material genetic al unei femei.
Pe de altă parte, specialiștii avertizează că, chiar dacă o femeie a venit pe lume cu o rezervă ovariană consistentă, calitatea materialului genetic scade după vârsta de 37 de ani.
„Există studii pe embrioni formați, care arată că mai mult de 80% din ovocitele pe care o femeie le produce după 37 de ani sunt modificate genetic”, a mai adăugat medicul.
Important de știut este și faptul că unele infecții genitale, precum cea cu chlamydia sau mycoplasma, pot duce la infertilitate dacă nu sunt tratate la timp.