Cercetătorii americani au analizat date provenite de la o serioe de femei care s-au înscris într-un program de studiu al sănătății inimii în urmă cu peste 30 de ani și al căror stil de viață și sănătate le-au fost monitorizate în tot acest timp.
Astfel, ei au descoperit că femeile care și-au hrănit copiii la sân timp de cel puțin șase luni prezentau un risc cu 47% mai mic în ceea ce privește dezvoltarea diabetului de tip 2 față de acele femei care nu și-au alăptat bebelușii. De partea cealaltă, femeiele care au alăptat timp de mai puțin de șase luni prezentau un risc mai scăzut cu doar 25%.
Oamenii de știință cred că există o serie de motive biologice care explică faptul că alăptatul poate proteja mama impotriva diabetului. De exemplu, se știe că hrănirea la sân a bebelușilor crește numărul hormonilor care controlează nivelul insulinei din sânge și scade nivelul de zaharuri din sânge. De asemenea, alăptarea ar putea ajuta mamele să piardă kilogramele în exces acumulate în timpul sarcinii.
„Am descoperit că există o foarte strânsă legătură între durata alăptării și diminuarea riscului de apariție a diabetului, chiar și după ce am luat în calcul toți posibilii factori de risc. Incidența diabetului a fost mai scăzut, cu cât perioada de alăptare crește, indiferent de rasă, stil de viață, greutate corporală sau alți factori de risc existenți inainte de sarcină, arătând că totul ar putea avea o bază de natură biologică”, explică autorul principal al studiului, medicul Erica Gunderson.
Totodată, cercetarea relevă faptul că bebelușii hrăniți la sân au mai puține probleme de sănătate, incluzând aici infecțiile la nivelul pieptului, și au, de asemenea, un risc mai scăzut de dezvoltate a diabetului sau obezității odată cu creșterea.