Prima pagină » Sănătate » Femeile obeze riscă să dea naștere unor copii cu grave malformații congenitale

Femeile obeze riscă să dea naștere unor copii cu grave malformații congenitale

Femeile obeze riscă să dea naștere unor copii cu grave malformații congenitale
Femeile diagnosticate cu obezitate în momentul în care concep un copil prezintă un risc mai mare ca bebelușul lor să se nască cu serioase anomalii, cum ar fi malformații ale inimii, anomalii digestive sau malformații genitale sau ale membrelor. Acestea sunt rezultatele unui important studiu făcute publice de cercetători și citate de The Guardian.

Studiul este, de asemenea, primul care arată o astfel de asociere între femeile care sunt supraponderale, dar nu sunt declarate obeze de clinicieni, se află și ele în zona de risc în ceea ce privește aducerea pe lume a unor copii care să dezvolte probleme de sănătate încă din primul an de viață. 

Studiul s-a derulat în Suedia, între anii 2001 și 2014, și constă în analiza făcută asupra datelor culese de la peste 1,2 milioane de femei care au reușit să nască copii vii în această perioadă. Rezultatele acestei cercetări reprezintă una dintre cele mai importante dovezi ale faptului că greutatea în plus afectează sarcina și starea de sănătate a fătului în cazul femeilor însărcinate. 

Cercetătorii afirmă că trebuie găsite urgent măsuri pentru ca femeile care plănuiesc să rămână însărcinate să înceapă să lupte pentru a ajunge la o greutate normală pentru vârsta și înălțimea lor. 

Evitarea obezității este un demers mai ușor decât atingerea unei greutăți corporale normale după ce au ajuns în punctul obezității, explică Martin Neovius, epidemiolog la Karolinska Institute și autor principal al studiului. 

Studiul arată că un total de 43.550 de bebeluși, reprezentând 3,5% din nașteri au venit pe lume cu malformații congenitale grave. Riscul a fost de 3,5% în cazul mamelor supraponderale, 3,8% pentru mamele obeze și s-a ridicat până la 4,7% sau mai mult în cazul celor încadrate în categorii superioare de obezitate. 

Aceste categorii au fost stabilite în funcție de indicele de masă corporală.

Conexiunea dintre obezitatea în momentul conceperii și starea de sănătate a fătului este explicată de oamenii de știință prin existența nivelurilor crescute de hormoni, inflamației crescute și livrării deficitare de nutrienți către făt prin intermeniul placentei. De asemenea, controlul deficitar asupra nivelului de zahăr din sânge poate fi un factor de risc. 

Obezitatea este considerată una dintre cele mai mari probleme de sănătate la nivel mondial, numărul femeilor de peste 18 ani cu un indice al masei corporale de peste 35 dublându-se de la 50 de milioane de cazuri la 100 de milioane în numai 10 ani, între 2000 și 2010.

Citește și