Un studiu realizat de specialiștii de la Universitatea din Birmingham, citat de Daily Mail, arată că fierul din carnea roșie crește riscul de apariție a cancerului intestinal.
Fierul din carnea roșie declanșează boala atunci când intră în contact cu o genă care se găsește în intestine, numită APC, dar numai atunci când aceasta suferă o mutație.
Testele realizate pe șoareci de laborator au demonstrat că, dacă gena APC suferă o mutație și intră în contact cu o cantitate mare de fier, riscul de a dezvolta boala se dublează sau chiar se triplează.
„Gena APC este mutantă în opt din zece cazuri de cancer intestinal, dar până acum nu am fi crezut că aceasta este cauza bolii. Este evident că și fierul joacă un rol decisiv în declanșarea bolii, dar numai atunci când gena APC este mutantă”, a explicat prf. Owen Sansom, coordonatorul studiului.
Anual, 41.000 de britanici sunt diagnosticați cu această boală, iar circa 16.000 mor din cauza ei. Potrivit studiilor anterioare, carnea roșie ar fi responsabilă de declanșarea bolii în 17.000 de cazuri din totalul celor înregistrate într-un an.
Experimentele anterioare au demonstrat că hemul, heteroatomul ionului de fier care dă culoarea roșie cărnii, ar fi responsabil de subțierea peretelui interior al colonului.