Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISST) din București organizează în acest sfârșit de săptămână Conferința Națională de Psihotraumatologie, cel mai amplu eveniment din România dedicat traumelor.
Conferința se desfășoară în 2 și 3 noiembrie, la Facultatea de Psihologie din cadrul Universității din București, și este împărțită în două secțiuni, albastră (pentru experții din domeniu, atât români, cât și străini) și roșie – pentru oricine dorește să afle cum să își îmbunătățească viața și să facă față traumelor, fie moartea cuiva drag, divorț, boală etc.
Prima secțiune constă într-o conferință de două zile despre „Traumă și vindecare într-o comunitate aflată în dificultate”. 16 lectori vor susține 10 prelegeri interactive și 9 workshop-uri. Printre temele abordate se numără rolul comunității în sănătatea individuală, intervenția în tulburarea de stres posttraumatic, consecințele evenimentelor traumatice trăite în copilărie asupra sănătății mintale. Programul, AICI.
Cel de-a doilea evenimet, dedicat publicului larg, se numește „Fii bine cu tine – în cuplu, în familie, cu copiii” și se referă la viața de cuplu, de familie sau problemele dintre părinți și copii. Scopul este ca participanții să învețe, printre altele, cum să facă față stresului în viața de zi cu zi, cum se pot apăra pe ei, dar și pe copiii lor de evenimente traumatice, cum să își îmbunătățească relația cu copiii lor și, foarte important, să afle că traumele netratate au consecințe foarte grave pe termen lung asupra sănătății lor mintale.
„Viața multora dintre noi cuprinde și experiențe dificile sau traumatizante, cum ar fi conflicte, separări, abandon, neglijare sau, cele extreme: decese, accidente, catastrofe naturale, războaie. Urmele acestora par de multe ori invizibile, dar sunt reflectate în blocaje, nereușite, durere sufletească sau exagerări în diverse zone ale vieții de zi cu zi. Atunci apare suferința și senzația că trebuie să „rupem” din noi ca să ne putem descurc”, explică Diana Vasile, Președinta Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT).
Diana Vasile, președintă ISTT // FOTO: gândul
Deși este un subiect despre care în general nu se vorbește, se estimează că peste jumătate din problemele emoționale și psihice ale oamenilor au legătură cu traumele. Foarte important, de asemenea, în România, peste două treimi din populație nu a mers niciodată la psiholog. „Ne dorim să transmitem un mesaj clar: trauma psihică în sens larg este o experiență pe care peste 70% din populația adultă a acestei planete o trăiește sau a trăit-o. Este parte din viață, dar nu înseamnă o sentință la nefericire. Consiliem la ISTT oameni care au trecut prin acest tip de experiențe, așa că știm că efortul de a se angaja în terapie merită, pentru că viața după traumă poate fi mai plină de sens, aduce un plus de cunoaștere de sine, de putere și vitalitate”, spune Diana Frazzei, vicepreședintă a ISTT.
Conferința „Fii Bine cu Tine” are loc sâmbătă, 2 noiembrie, la sediul Facultății de Psihologie și Științele Educației (Șoseaua Panduri nr 90). Găsiți AICI detalii despre temele abordate în cadrul acestei conferințe, lectori, prgram, procedura de înscriere și tarife.
Detalii despre activitatea Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei din București.