Florile verii, panaceu universal
Petalele de trandafir pot fi folosite atât ca remediu extern, cât și intern. Acestea sunt bogate în uleiuri volatile, taninuri și derivați flavonici, substanțe care le conferă putere antipiretică, antiinflamatoare, antiseptică și astringentă.
Infuzia de petale de trandafir (o linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită, două căni pe zi) este recomandată în cazurile de diaree cronică. În durerile menstruale, se prepară o infuzie din 3 lingurițe de plantă la 200 ml de apă fiartă.
Cu șase zile înaintea menstruației, se iau câte 8 lingurițe pe zi. Extern, infuzia de petale de trandafir se folosește sub formă de comprese pentru spălăturile oculare.
Albăstrelele au acțiune antiinfecțioasă, antiinflamatoare și astringentă, albăstreaua crește diureza și conține substanțe care calmează iritațiile oculare, motiv pentru care este indicată extern în conjunctivită, urcior și blefarită.
Această plantă poate fi folosită și în diaree și afecțiunile renale. Intern, se consumă sub formă de infuzie obținută dintr-o linguriță și jumătate de flori la 300 ml de apă clocotită.
Se lasă la infuzat 20 de minute și se bea la temperatura camerei, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Extern, se utilizează sub formă de cataplasme sau comprese.
Floarea soarelui are proprietăți antiseptice, iar infuziile preparate din ele sunt de ajutor în tratamentul alternativ al bolilor bronhopulmonare. Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de vitamine (E, D, K, complexul B), minerale (fosfor, magneziu, zinc), enzime, hormoni vegetali și grăsimi „bune”, semințele de floarea-soarelui au și o importantă putere sedativă.