Marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) avut loc recepția a 12 ambulanțe de transport nou-născuți în stare critică. Autospeciala de tip neonatologie este destinată transportului nou născuților, în condiții de terapie intensivă, dotată cu o targă adaptată pe care este montat un incubator performant, precum și echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă.
Raed Arafat aspus, la recepția autospecialelor, că primele acţiuni de transport neonatal cu ambulanţe dedicate au avut loc în 2004.
„Asistăm la un pas foarte important şi anume înlocuirea ambulanţelor de transport neonatal pe care, cele noi dintre ele, le avem din 2009 şi creşterea capacităţii prin desemnarea unor noi centre zonale de transport neonatal pentru copiii critici. Primele acţiuni de transport neonatal cu ambulanţe dedicate cu personal instruit au început în 2004, în trei localităţi: Târgu Mureş, Bucureşti, Iaşi. În 2009, aceste localităţi au fost suplimentate, achiziţionând un număr de ambulanţe de terapie intensivă şi au intrat Cluj, Constanţa, Dolj şi Timiş. Astăzi, cele 12 maşini vor merge să înlocuiască maşinile vechi, dar vom crea şi noi echipaje în Braşov, Prahova şi Sibiu”, a explicat şeful DSU, citat de News.ro
La rândul lui, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că achiziţia acestor ambulanţe a fost realizată cu fonduri europene, valoarea investiţiei fiind de două milioane de lei.
„Vorbim despre 12 autospeciale pentru transport nou-născuţi în condiţii de terapie intensivă, complet echipate, care vor înlocui cele nouă ambulanţe de tip neonatologie existente care au vechime de peste 13 ani. Acest proiect este dedicat îmbunătăţirii capacităţii de intervenţie la urgenţe medicale, este finanţate din două instrumente europene Programul Operaţional Regional, respectiv Programul Operaţional Infrastructura Mare, valoarea acestui proiect depăşind două milioane de lei. Cele 12 ambulanţe de transport nou născuţi în stare critică care vor fi distribuite la nivel regional şi care intră în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă reprezintă un proiect pentru viaţă”, a transmis Lucian Bode.
El a precizat că în ultimii trei ani au fost cumpărate 821 de ambulanţe, dintre care 465 pentru SMURD, în valoare de peste 50 de milioane de lei.
Principalele echipamente care se găsesc în dotarea ambulanțelor constau în incubator de transport, targă, saltea vacuum dedicată pentru copii, instalație fixă de oxigen, instalație fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspirație, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încălzitor prin radiație și trusă resuscitare adult, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU).
Zece dintre autospeciale sunt achiziționate prin intermediul proiectului Îmbunătățirea capacității de intervenție la urgențe medicale (finanțat prin Programul Operațional Regional), iar alte două prin proiectul VIZIUNE 2020 (finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare).
Cele 12 ambulanțe vor fi repartizate astfel încât să acopere întreg teritoriul național: B-IF (2), BH (1), BV (1), CJ (1), CT (1), DJ (1), IS (1), MS (1), PH (1), SB (1) și TM (1).
Valoarea unei astfel de ambulanțe este de 888.757,85 lei (TVA inclus), valoarea totală achiziției fiind de 10.665.094,2 lei (TVA inclus).