Fructe si legume “bio” cu acte falsificate sunt vândute în marile lanțuri de magazine alimentare, transmite Digi24.
În Spania, polițiștii au destructurat o rețea de mafie ce falsifica acte pentru produse presupuse a fi „ecologice”, deși nu îndeplineau niciun criteriu. Au fost confiscate cantități de mii de tone ce erau menite să ajungă în magazine. Erau distribuite în întreaga Europă.
The Olive Press raportează că infractorii au profitat de prețurile mai mari ale fructelor și legumelor organice pentru care clienții erau dispuși să plătească. Diferența era încasată de către escroci. Anchetatorii estimează că grupul, care opera în Motril, Granada, a vândut peste două milioane de kilograme de produse neorganice etichetate în mod fals ca „bio” în doar șase luni.
Profiturile din această fraudă au fost împărțite între membrii rețelei, inclusiv proprietarul companiei și mai mulți complici. O operațiune a Gărzii Civile, denumită „Obstteller”, a dezvăluit că grupul vindea produse convenționale, adesea provenite din terenuri neînregistrate, pe piețele majore din Europa.
Pentru a realiza această înșelătorie, rețeaua a avut parte de ajutor din partea unor laboratoare corupte care ofereau rezultate false la teste și documente falsificate pentru a le susține afirmațiile. În urma operațiunii, patru persoane au fost arestate și alte 16 sunt anchetate. Acuzațiile variază de la fraudă agravată și falsificare de documente până la evaziune fiscală și implicare în crimă organizată. Mai multe companii private care au emis certificate false pentru aceste fructe și legume sunt, de asemenea, în vizorul anchetei.
Alexandru Cîrîc, Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentar, a declarat pentru Digi24:
„Nu putem, din păcate, descoperi fructele. Nu putem identifica fructele și legumele bio față de cele obișnuite. Este foarte greu de identificat și la nivel de laborator. Atunci când cultivatorii vor folosi pesticide sau nu vor folosi pesticide absolut deloc, nu vom recolta aceste produse de pe terenuri certificate ca fiind bio. Este foarte greu să le deosebim, nu doar atunci când suntem un simplu consumator, ci când suntem un laborator sau o autoritate. Cel mai bine să meargă autoritățile pe partea de trasabilitate și să urmărească dacă aceste produse chiar provin din agricultură ecologică. Noi ca laborator putem verifica dacă putem verifica aceste produse îndeplinesc criteriile agriculturii ecologice, dar dacă sunt îndeplinite aceste criterii, nu înseamnă ca aceste fructe sunt bio. Este foarte greu să ne pronunțăm”.
Întrebat dacă fructele și legumele obișnuite, cultivate cu pesticide, pot fi nocive pentru sănătatea umană, directorul a răspuns:
„Atunci când consumăm, nu în mod repetat, ci cantități mici de produse de origine controlată, să recunoaștem, o bună parte neavând o parte necontrolată, nu ne pune sănătatea în pericol. Când consumăm exclusiv acel aliment într-o cantitate foarte mare, atunci putem spune că ne pune sănătatea în pericol. Majoritatea contaminărilor vor avea un efect asupra organismului în urma unor acumulări de cantități mari. De la un singur consum, nu ne pune sănătatea în pericol”.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: FRAUDĂ alimentară: Brânzeturi false și pesticide. Cum sunt PĂCĂLIȚI românii în piețe și supermarketuri