Studiul amintit s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani și jumătate și în el au fost incluse peste 15.000 de persoane din 39 de țări și este cea mai recentă cercetare care demonstrează potențialele beneficii ale consumului de fructe, legume, pește și produse alimentare neprocesate.
Astfel, cercetătorii au arătat că la fiecare sută de oameni care sufereau de boli de inimă, dieta pe bază de alimente mediteraneene a condus la diminuarea numărului de infarcte, accidente vasculare cerebrale sau decese. Cifrele au fost comparate cu cele obținute în cazul celor care nu au avut grijă să aibă o alimentație sănătoasă.
Cercetătorii au arătat, de asemenea, și faptul că dieta vestică, adică produsele prăjite, procesate și băuturile cu un conținut ridicat de zahăr, nu au crescut riscul apariției acestui gen de afecțiuni, însă nici nu l-au redus.
„Principalul mesaj pe care vrem să-l transmitem este acela că anumite alimente, în principal fructele și legumele, par să conducă la scăderea riscului de apariție infarctului și al accidentelor vasculare cerebrale, iar aceste efecte nu sunt explicate având în vedere factorii de risc tradiționali precum colesterolul sau tensiunea arterială”, explică Ralph Stewart, profesorul care a condus studiul.
Cei 15.482 de participanți la studiu aveau vârsta medie de 67 de ani și au fost rugați să completeze chestionare referitoare la obiceiurile lor alimentare. În funcție de răspunsurile date, participanții au fost incluși în categoria „Dietă meditareneană” sau „Dietă vestică”.
În urma analizei a rezultat că odată cu creșterea consumului de alimente specifice dietei mediteraneene, riscul problemelor de sănătate datorate bolilor cardiovasculare s-a redus cu 7%.