Fumezi? Cum îți poți „curăța” plămânii de tutun
Aproape 6 milioane de persoane din întreaga lume mor anual din cauza fumatului. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) nu par însă să îi sperie pe cei care au acest viciu. În vreme ce unii susțin că nu pot renunța la tutun, alții pur și simplu nu vor să o facă.
Există totuși câteva metode la îndemnână pentru fumători pentru a-și „curăța” plămânii, potrivit site-ului curademiere.ro.
1. Băile de detoxifiere
Fumul de țigară conține peste 4.000 de elemente chimice. Pentru ca o parte din ele să fie eliminate din organism, sunt recomandate băile cu rozmarin.
Infuzează o mână de rozmarin în 3-4 litri de apă fierbinte, timp de 10 minute. Varsă apoi infuzia cu rozmarin în cadă și stai în apă minimum 15 minute.
2. Ceaiurile depurative
Bea în fiecare zi două căni dintr-un ceai depurativ, preparat de farmacist. Amestecul care protejează plămânii este compus din rozmarin detoxifiant, nalbă de pădure, sparanghel și păpădie.
Nalba ajută organismul să producă mucusul protector al nasului și bronhiilor, sparanghelul drenează toxinele prin bilă și ficat, iar păpădia drenează substanțele poluante și favorizează diureza.
3. Remineralizarea organismului
Urzica este o plantă ce conține peste 200 de substanțe diferite, printre care oligoelemente și minerale ce curăță și remineralizează organismul.
Pentru fumători sunt indicate atât ceaiurile și preparatele din urzici, dar și suplimentele alimentare cu această plantă. Un bun energizant, care compensează efectele demineralizante ale tutunului, este, de asemenea, spirulina.
4. Consumul de curcumă
Curcuma este un condiment care previne apariția cancerului la plămâni. Acest antioxidant natural favorizează autodistrugerea celulelor canceroase – apoptoza. Curcuma poate fi folosită pentru condimentarea mâncării sau poate fi luată din suplimentele alimentare care o conțin, respectând însă indicațiile fabricantului. Cele mai eficiente sunt suplimentele cu curcumă care conțin și piperină.