Furnizorii de servicii medicale, de stat sau privați, sunt obligați să raporteze toate cazurile de boli transmisibile într-un registru unic. Cât sunt amenzile

Furnizorii de servicii medicale, de stat sau privați, sunt obligați să raporteze toate cazurile de boli transmisibile într-un registru unic. Cât sunt amenzile
FOTO - caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea / Gândul
Publicat: 18/05/2022, 17:10
Actualizat: 18/05/2022, 17:11

Furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere decât Ministerul Sănătății, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, vor avea obligația de a raporta toate cazurile de boli transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din Direcția de sănătate publică, conform unei Hotărârii de Guvern aprobate de Executiv.

Guvernul României a aprobat în ședința de miercuri, proiectul de Hotărâre a Guvernului – propus de Ministerul Sănătății – privind aprobarea conținutului și a metodologiei de colectare și raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de Boli Transmisibile.

Documentul actualizează circuitul de raportare a datelor pentru supravegherea bolilor transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile, conform directivelor europene având ca scop optimizarea și armonizarea raportării și o mai bună gestionare a alertelor, a transmis Ministerul Sănătății.

Astfel, conform actului normativ, furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, au obligația de a raporta bolile transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din direcția de sănătate publică.

Care sunt excepțiile

Conform notei de fundamentare a actului normativ, laboratoarele de analize medicale vor fi introduse în rândul unităților care raportează bolile transmisibile.

Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

„Prin excepție, raportarea bolilor transmisibile nu este obligatorie în cazul personalului implicat în asigurarea și menținerea capacității operaționale a structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și personalului din cadrul instituțiilor cu rețele sanitare proprii care desfășoară misiuni la frontieră sau în afara granițelor tării. Norma statuează stabilirea modalității de colectare a datelor necesare pentru realizarea supravegherii bolilor transmisibile pe teritoriul României, astfel încât să nu fie afectate acțiunile întreprinse de personalul implicat în asigurarea și menținerea capacității operaționale a structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și personalului din cadrul instituțiilor cu rețele sanitare proprii care desfășoară misiuni la frontieră sau în afara granițelor tării”, se arată în nota de fundamentare.

„Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, dar și importanță internațională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli”, au transmis reprezentanții MS.

Odată cu intrarea în vigoare a Hotărârii Guvernului, în Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV / SIDA, tuberculoză, infecția cu SARS–Cov-2.

Mai mult, actul normativ include și sacțiuni. Astfel, în cazul necompletării de către furnizorii de servicii medicale a fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, cât și nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sancțiuni contravenționale, de la avertisment scris până la amendă de 5.000 lei.

În baza prezentei hotărâri, constituie contravenţii următoarele fapte:

  • a) necompletarea de către furnizorii de servicii medicale a fişei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă după emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat și netransmiterea acesteia către DSP, în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, prin fax, e-mail, curier rapid sau prin poştă, conform art.4, alin.(1);
  • b) nedeclararea telefonică de către furnizorii de servicii medicale a cazurilor depistate de boli transmisibile marcate cu „(T)” în fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, conform art. 5 teza întâi;
  • c) netransmiterea fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, conform art. 5 teza a doua.

Contravenţiile se sancţionează astfel:

  • a) avertisment scris, la prima constatare, precum și la următoarele constatări, dacă fapta a fost săvârșită după mai mult de un an de la data precedentei constatări.
  • b) amendă de la 500 lei la 1.000 lei, la a doua constatare, dacă fapta este savarsita în termen de un an de la aplicarea sanctiunii prevazute la lit.a).
  • c) amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei la a treia și următoarele constatări, dacă fapta este savarsita în termen de un an de la de la aplicarea sanctiunii prevazute la lit b).

Normele de aplicare ale actului normativ se aprobă prin ordin al ministrului sănătății în termen de 60 zile de la data aprobării prezentei hotărâri, iar prevederile privind contravențiile, la 30 de zile de la publicare.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor