Prima pagină » Sănătate » Genofobia, tulburarea care afectează relațiile intime. Cum se manifestă și ce efecte are asupra vieții

Genofobia, tulburarea care afectează relațiile intime. Cum se manifestă și ce efecte are asupra vieții

Genofobia, tulburarea care afectează relațiile intime. Cum se manifestă și ce efecte are asupra vieții
Genofobia, teama de relații intime, poate apărea în urma unui eveniment neagativ major, cum ar fi: violul, incestul, tâlharia sau după descoperirea unei afecțiuni medicale, care poate fi legată de zona intimă sau de sâni.

Se mai întâlnește le personele care au trecut pritr-o mastectomie, ovarectomie, histerectomie. De asemenea, putem vorbi de trauma provocată de un un divorț sau de descoperirea unei relații extraconjugale.

O persoană care a dezvoltat genofobie în urma unei traume psihice resimte o frică permanentă, se teme că evenimentul se poate repeta. Apoi își fac loc și alte stări: insecuritatea, sindromul depresiv, atacul de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă și lista poate continua.

„În mod evident, viața de cuplu are de suferit. Cu atât mai mult cu cât este greu să vorbești cu partenerul dacă ai trecut printr-o traumă, cum ar fi un viol, chiar dacă acesta s-a produs înainte sau după formarea legăturii. Nici celelalte traume nu sunt ușor de explicat și rezolvat în cuplu. De cele mai multe ori, istorisirea acestora pot duce la certuri sau neînțelegeri majore. Apoi, poate afecta viața sexuală a celor doi, comunicarea, încrederea sau planurile de viitor, capacitatea de a se mai putea sprijini unul pe celălalt”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea. 

Citește continuarea în CSID!

Citește și