Prima pagină » Sănătate » GHID DE SUPRAVIEȚUIRE. Cum să reacționezi dacă ești surprins de INCIDENTE VIOLENTE la protest

GHID DE SUPRAVIEȚUIRE. Cum să reacționezi dacă ești surprins de INCIDENTE VIOLENTE la protest

GHID DE SUPRAVIEȚUIRE. Cum să reacționezi dacă ești surprins de INCIDENTE VIOLENTE la protest
Cele mai bune sfaturi pentru a scăpa nevătămat dacă ești surprins în mijlocul unui protest care degenerează în violențe cu jandarmii. Vezi cum se atenuează efectul gazelor lacrimogene

Incidentele cu jandarmii de la Mitingul Diasporei de vineri au indignat pe toată lumea. Pe de altă parte, foarte mulți caută soluții pe internet pentru a fi cât mai puțin afectați de efectele gazelor lacrimogene sau ale tunurilor cu apă, în cazul în care acestea se vor repeta.

Alexandru Binescu face pe Facebook o listă foarte apreciată de sfaturi pentru cei care sunt surprinși la un protest de intervenția în forță a jandarmilor. 

Gazele lacrimogene

Pentru a-ți proteja căile respiratorii, trebuie să-ți acoperi fața cu un fular gros sau o eșarfă. Dar ATENȚIE! După ce se îmbibă cu gaze, fularul trebuie scos și lăsat să se usuce. În timpul protestelor antiguvernamentale de la Belgrad, din anii ’90, efectul lacrimogenelor era diminuat dacă eșarfa prin care respirai era înmuiată în apă cu oțet. Oricum, ideal e să ai mai multe eșarfe la tine.

Binescu a explicat că fiolele lacrimogene mici care se sparg în aer și grenadele asurzitoare nu sunt atât de nocive, fiind lansate mai mult pentru intimidarea celor agresivi.

Adevăratul pericol este lansarea cartușelor lacrimogene de 14 centimetri, care au un fum iritant gros. De asemenea, spray-urile cu jet de ardei iute (nu cu piper, cum greșit le traduce lumea) sunt o problemă dacă sunt pulverizate în ochi sau spre căile respiratorii.

Iritarea feței de la gaze se potolește doar dacă părăsești zona și stai câteva minute în aer curat. NU da cu mâna pe față sau cu apă! Iritarea din gât trece dacă bei lapte.

Intervenția în forță

Tunurile cu apă sunt periculoase doar dacă jandarmii folosesc presiune mare. Până acum, nu a fost cazul, așa că sunt „ca un duș de vară” scrie Alexandru Binescu pe Facebook. El oferă și câteva sfaturi cum să te comporți dacă ești surprins în mijlocul unei intervenții în forță a jandarmilor.

NU intra ÎN PANICĂ! Asigură-te că există în spatele tău o cale de retragere și părăsește calm, fără să fugi, locul unui incident iminent. Ajută-i pe cei din jur, dacă au probleme, dar nu te băga să dai sfaturi, ci direcționează oamenii cu probleme spre echipele de medici. 

Nu ataca oamenii căzuți și nu participa la violențe împotriva jandarmilor. Nu te angaja în discuții inutile cu forțele de ordine. Nu ataca jurnaliștii care își fac meseria. 

 

Autor

Citește și