Greșeala pe care o fac părinții atunci când aleg alimentația unui copil care suferă de obezitate
„Un regim alimentar corect implică mese undeva la 4-5- ore. Daca se respectă acest interval, senzația de foame apare, da, senzatia de foame trebuie resimțită. A îndopa copiii în parc la 2-3 de ore, când se joacă, nu face decât sa deregleze acel comportament alimentar al copilului care se formează în primii 2 ani de viață și copilul rămâne cu o imagine deformată despre senzația de foame și sațietate”, a declarat Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog, potrivit știrileprotv.ro.
De aici pleacă un sfert din cazurile de obezitate infantilă. Până când cel mic împlinește doi ani, regula intervalului de 4-5 ore între mese ar trebui respectată. Va fi un fel de educație pentru viață. Atenție, însă: la fel de ușor, viitorul adult va reține și comportamentul extrem. Îndoparea. Și-l va reproduce.
„Un copil se îngrașă pentru că mănâncă prea mult, se mișcă prea puțin sau pentru că tipul de alimente pe care parinții îl consumă frecvent e nesănătos. A pune un copil la cura de slăbire este absurd pentru că dacă mediul lui familial nu se schimbă și dacă el e forțat să mănânce diferit de restul familiei se va simți frustrat. De asemenea, dacă îl pune să mănânce, ce e foarte frecvent, dieta hieprproteică, adică grătar cu salata de 3 ori pe zi este extrem de dezechibrant și nesănătos”, a declarat Mihaela Bilic, medic nutriționist.
Dacă cel mic are probleme cu kilogramele, medicul vă va recomanda să adoptați reguli alimentare normale. Trei sferturi din cazurile de obezitate infantilă își găsesc, astfel, rezolvare.
În farfuria celui mic, se vor regăsi în procent de 60% carbohidrați din legume, pâine, cartofi, fructe, 30% din grăsimi din ulei și pește. Și 10% proteine din carne, ouă, brânzeturi. E, de fapt, distribuția chimică pe care o solicită în alimentație organismul uman.
Odată respectată ecuația, micșorați doza obișnuită de mâncare cu o treime. Iar dacă e mult prea mare – atenție: numai un specialist poate estima asta, puteți reduce porția chiar cu jumătate.
„Mai degrabă copiii ar trebui să reînceapă să mănânce mancare gătită, porții adaptat vârstei lor și să nu aibă ronțăieli în fața televizorului”, a explicat Mihaela Bilic, medic nutriționist.
Dietele hiper-proteice stricte – grătarul cu salata, de exemplu – îi pot dezvolta celui mic o relație negativă cu alimentația pentru tot restul vieții, așa că atenție mare la astfel de recomandări.