Prima pagină » Sănătate » Premierul Florin Cîțu, contrazis cu un document care arată înființarea la Ministerul Sănătății a unui grup de lucru privind analiza raportării infectărilor și decesele COVID-19

Premierul Florin Cîțu, contrazis cu un document care arată înființarea la Ministerul Sănătății a unui grup de lucru privind analiza raportării infectărilor și decesele COVID-19

Premierul Florin Cîțu, contrazis cu un document care arată înființarea la Ministerul Sănătății a unui grup de lucru privind analiza raportării infectărilor și decesele COVID-19
Grupul de lucruu fusese înființat pe 12 aprilie / Sursă FOTO: Shutterstock

Un grup de lucru care trebuia să analizeze datele referitoare la decesele COVID-19 fusese înființat la nivelul cabinetului Andreei Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, pe 12 aprilie.

Un membru PLUS a publicat documentul pe Facebook

Liviu Iolu, fost purtător de cuvând în cabinetul Cioloș și actual membru în Consiliul Național al PLUS, a publicat, duminică, documentul privind înființarea unui grup de lucru care să analizeze datele privind decesele COVID-19, după ce premierul anunțate că a verificat și poate spune că nu există nicio decizie privind un astfel de grup.

„Nu ştiu cine îl consiliază pe domnul Cîţu, dar îi îngroapă zilnic orice urmă de onorabilitate şi îl îndeamnă să mintă. Cîţu azi: Nu există grup de lucru pentru cercetarea a ce a zis domnul Voiculescu, i-am cerut lui Baciu să facă unul. Adevărul: (FOTO)”, a transmis Liviu Iolu pe Facebook, alături de fotografia cu documentul.

DOCUMENT. Grup de lucru pentru analizarea deceselor COVID-19, creat la nivelul cabinetului Andreei Moldovan, fost secretar de stat

Documentul atestă înființarea unui grup de lucru pentru analizarea deceselor COVID-19 / Sursă FOTO: Liviu Iolu – Facebook

Știre inițială 

Grupul era alcătuit din cinci persoane, printre care și Andreea Moldovan, potrivit unui document obținut de Digi24. Printre acestea se regăseau și doi consilieri personali, care au plecat din minister odată cu demiterea secretarului de stat.

„Grupul de lucru a fost constituit de secretarul de stat Moldovan. Sigur, mai multe persoane au fost concediate prin decizia prim-ministrului, vor trebui inlocuite. Dar grupul de lucru exista, la fel ca deciziile luate de secretarul de stat în timpul mandatului”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, pentru Digi24.

În documentul semnat de Andreea Moldovan este redată decizia de crearea a unui „grup tehnic de lucru în vedere verificării modalității de raportare a datelor referitoare la infecția cu SARS-CoV-2”.

Grupul de lucru trebuia să verifice datele referitoare la decesele COVID-19

Grupul avea rolul de a verifica mai multe aspecte, printre care și modul în care au fost raportate decesele în platformele speciale și dacă au existat erori, precum și dacă managerii au beneficiat de suport tehnic pentru transmiterea datelor. De asemenea, grupul avea rolul de a stabili și dacă datele introduse pe platforme de către Direcțiile de Sănătate Publică corespundeau cu cele de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Totodată, în urma analizelor, grupul de lucru trebuia să facă propuneri și recomandări.

Grupul de lucru nu mai există deoarece, odată cu demiterea din funcția de secretar de stat a Andreei Moldovan, au plecat și consilierii personali care făceau parte din acesta.

Florin Cîțu infirmă crearea unui astfel de grup

Premierul Florin Cîțu a susținut faptul că nu există un grup de lucru la Ministerul Sănătății care să verifice modul în care sunt raportate oficial decesele de COVID-19. Șeful Executivului a precizat duminică, într-o conferință de presă, că abia de acum încolo un astfel de grup va fi înființat.

„I-am cerut ieri secretarului de stat Andrei Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Deci, nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toată procedura – grup de lucru care să vină cu niște concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în Guvern și după aceea putem să le prezentăm și public”, a declarat Florin Cîțu.

Vlad Voiculescu afirma vineri că „există diferenţe fundamentale” între cifrele reale și cele raportate de autorități în ceea ce privește decesele COVID-19 din spitale. Acesta a precizat că a descoperit acest lucru în urmă cu 10 zile și că a luat o măsură în acest sens, formând un grup de lucru care să verifice modul de raportare.

Dan Barna l-ar fi informat pe prim-ministru

Și vicepremierul Dan Barna spusese, joi, că a fost informat de echipa de la Ministerul Sănătăţii că verifică posibile inadvertențe referitoare la modul de raportare a deceselor COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi şi a transmis o notă la Cabinetul premierului.

Premierul Florin Cîțu a infirmat acest lucru, spunând că nu a primit de la Dan Barna vreun astfel de document.

„Am verificat stenograma şedinţei de Guvern şi nu este nicio informare în şedinţa de Guvern. Am verificat dacă de la Ministerul Sănătăţii a plecat vreun material către Cabinetul premierului, nu a plecat niciun material. Am verificat la Registratura Guvernului dacă există vreun material primit de la Ministerul Sănătăţii sau de la vicepremier. Nu există niciun material, este posibil să fie pe drum”, a susținut Florin Cîţu.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a precizat, sâmbătă, că fiecare deces înregistrat în platforma Corona Forms primește un ID unic și datele nu mai pot fi modificate ulterior.

De asemenea, instituția spune că bilanțul prezentat în fiecare zi de către Grupul de Comunicare Strategică (GCS) folosește datele din această aplicație. Cealaltă aplicație, Alerte MS, include datele numerice pe care le introduc spitalele și laboratoarele.