Produsele lactate reprezintă o componentă importantă în alimentația zilnică, având un conținut bogat în nutrienți esențiali, necesari pentru creșterea și menținerea mușchilor si oaselor, la orice vârstă. Pe lângă faptul că iaurtul este o sursă naturală de proteine și calciu, acesta echilibrează flora intestinală datorită bacteriilor vii pe care le conține, bacterii care au realizat fermentarea laptelui pentru transformarea acestuia în iaurt.
„Iaurtul este un aliment esențial, cu densitate nutrițională foarte bună și purtător al unor nutrienți importanți pentru sănătate, cum ar fi: proteine complete, calciu, potasiu, fosfor, zinc, bacterii lactice vii. De altfel, iaurtul se plasează pe locul doi în ierarhia alimentelor sănătoase, dense în nutrienți, după fructe și legume. Iată de ce consumul zilnic de iaurt contribuie la asigurarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, în toate etapele vieții”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.
Datorită conținutului bogat în proteine cu valoare nutritivă înaltă, consumul de iaurt asigură organismului toți cei nouă aminoacizi esențiali în dezvoltarea și menținerea sănătății țesuturilor.
Totodată, consumul de lactate, ca parte a unei diete controlate din punct de vedere caloric, este asociat cu o pierdere mai mare în greutate, mai ales din zona abdomenului.
„Iaurtul este o foarte bună alternativă atunci când simțim nevoia de ceva dulce. În plus, spre deosebire de o prăjitură sau un alt aliment cu un conținut caloric ridicat, iaurtul are puține calorii și este la fel de gustos. Oferă o senzație de sațietate care persistă mai mult timp, fiind astfel de mare ajutor persoanelor care doresc să-și reechilibreze dieta. De asemenea, datorită conținutului de bacterii vii, iaurtul ajută sistemul digestiv să funcționeze corect, prevenind acumularea de toxine, constipația, episoadele diareice și ameliorând simptomele sindromului de colon iritabil. Este atât de simplu să ne menținem sănătatea prin introducerea iaurtului în dieta noastră zilnică”, a adăugat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.