Prima pagină » Sănătate » Iei anticoncepționale? Care sunt riscurile la care te expui

Iei anticoncepționale? Care sunt riscurile la care te expui

Iei anticoncepționale? Care sunt riscurile la care te expui
Anticoncepționalele protejează organismul de o sarcină nedorită, dar pot fi prescrise și pentru alte afecțiuni. Cu toate astea, riscurile nu pot fi neglijate. Medicul Erna Stoian explică pentru Gândul care sunt avantajele și dezavantajele folosirii acestor pilule.

Femeile care folosesc COC sunt protejate de sarcină în proporție de 99.7% atunci când le administrează corect, dar nu sunt protejate de bolile cu transmitere sexuală, ca și HIV.

COC sunt disponibile doar cu prescripție medicală după un control la medicul ginecolog, care trebuie să facă o fișă de evaluare cu un istoric complet. Acesta trebuie să aibă în vedere anumite aspecte.

1. Alăptezi sau vrei să rămâni însărcinată;

2. Dacă tu sau o rudă de gradul I ați avut vreodată probleme cu circulația, tromboflebita sau trombi vasculari;

3. Dacă fumezi;

4. Dacă ai hipertensiune arterială;

5. Dacă ai tumori la sân sau ai avut cancer de sân;

6. Dacă ai probleme cu ficatul, vezicula biliară, inima;

7. Dacă ai depresie;

8. Daca ai avut accident vascular;

9. Dacă ai Lupus eritematos sistemic (boală inflamatorie), porfirie sau dacă ai avut sindrom hemolitic uremic;

10. Dacă ai alergie la medicamente;

„Este posibil ca medicul să îți recomande anumite teste de laborator pentru evaluarea coagulării, a funcției hepatice și renale. Ba mai mult, este indicat să faci un examen ginecologic și un test Papanicolau.

Există două tipuri principale de pilule: contraceptivele orale combinate (monofazice, difazice, trifazice), care conțin două tipuri de hormoni feminini – estrogen și progesteron și contraceptivele care conțin numai progesteron (mini-pilulele). În general, COC înhibă ciclurile naturale hormonale și ovulația nu se mai produce. De asemenea, modifică mucusul cervical, îngreunând trecerea spermatoizilor prin col, și făcând imposibilă implantarea.

COC pot fi utile și în cazul altor patologii medicale:

Amenoree (lipsa menstrelor )

Sângerare uterină anormală;

Dismenoree (dureri la menstră);

Hipermenorree (sângerare menstruală abundentă);

Contracepție de urgență;

Endometrioză; 

Hirsutism;

Hiperandrogenism ovarian (producție excesivă de hormoni androgeni);

Sindromul ovarelor micropolichistice;

Chisturi ovariene”, afirmă Erna Stoian.

Când sunt contraindicate anticoncepționalele:

1. Antecedente de trombi la brațe, picioare sau plămâni;

2. Vârsta peste 35 de ani, dacă ești fumătoare;

3. Patologie cardiacă sau hepatică;

4. Cancer de sân sau uter;

5. Hipertensiune arterială necontrolată;

6. Migrene;

Beneficiile folosirii COC:

1. Prevenirea sarcinilor nedorite;

2. Este o metodă reversibilă la care se poate renunța oricând;

3. Previnirea anemiei produsă de sângerările menstruale abundente;

4. Ameliorarea simptomelor premenstruale- scad crampele menstruale, sensibilitatea sânilor, reglează ciclul menstrual;

5. Pot fi utile în tratamentul acneei;

6. Unele studii au arătat că folosirea anticoncepționalelor duce la creșterea densității osoase prin scăderea eliminării calciului pe cale urinară, deci contribuie la prevenirea osteoporozei;

7. Prevenirea cancerului ovarian. Conform studiilor, protecția apare după 3-6 luni de folosire și durează 20 de ani după întrerupere.

8. Prevenirea cancerului colorectal;

Dezavantajele și riscurile folosirii COC:

„COC au efecte adverse ușoare care, în general, dispar după primele luni de utilizare: sângerări intermenstruale; schimbări bruște ale dispoziției, sâni dureroși, dureri de cap; greață; menstre reduse cantitativ;

Creșterea în greutate – studiile recente nu au aratat nicio asociere între creșterea în greutate și COC. Totuși, există câteva mecanisme prin care poate aparea creșterea în greutate în cazul utilizarii COC:  datorita supresiei colecistokininei serice poate crește pofta de mâncare, de asemenea, estrogenii din COC pot contribui la creșterea greutății prin retenția hidrică. Există însă și reacții adverse care nu sunt comune, dar sunt grave:

Durere abdominală;

Durere în piept;

Durere de cap severă;

Tulburări de vedere (vedere încețoșată);

Umflarea sau durerea la mivelul gambelor sau coapselor;

Efectele adverse majore ale administrării contraceptivelor orale:

Tromboembolismul venos (formarea unui cheag de sânge în interiorul unui vas) este doar unul dintre efectele adverse ale utilizării anticoncepționalelor, utilizarea lor putând crește riscul de apariție de până la șase ori. Efectul este pus pe seama hormonilor din COC. Aceștia modifică proteinele cu rol în coagularea sângelui și cresc nivelul unor factori de coagulare (II, VII, VIII, X) și a fibrinogenului.
Riscul de tromboză este și mai mare la femeile cu predispoziție ereditară, vârsta de peste 35 ani, obeze sau fumătoare. Majoritatea cazurilor apar în primul an de administrare.

Infarctul miocardic poate să apară la femeile ce prezintă factori de risc pentru boala cardiovasculară: hiperlipidemii, hipertensiune arterială, fumat.

Accidentul vascular cerebral ischemic este un efect advers sever ce poate fi asociat cu hipertensiunea, hipercolesterolemia, diabetul sau fumatul”, precizează medicul ginecolog pentru Gândul.
Au existat studii în care s-a observat creșterea incidenței cancerului de sân la  femeile care utilizează COC. „Creșterea riscului pare să fie asociată cu folosirea COC trifazice și la femeile care au început utilizarea timpuriu.

Se crede că riscul maximum de a dezvolta cancer cervical apare după 10 ani de folosire a contraceptivelor orale. Cu toate acestea, anticoncepționalele sunt doar un factor de risc și nu reprezintă cauza în sine a bolii.
 

Alte dezavantaje ale utilizării COC:

1.Scăderea libidoului;

2. Pilulele nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală;

3. Unele medicamente pot scădea eficiența anticoncepționalelor, ca și antibioticele sau antiepitice”, afirmă medicul Erna Stoian pentru Gândul.

 

Citește și