Impact devastator: Ratele de suicid cresc în rândul elevilor și femeilor din Japonia în timpul pandemiei COVID-19

Publicat: 09 10. 2020, 18:50
Actualizat: 09 10. 2020, 18:51
Impact devastator: Ratele de suicid cresc în rândul elevilor și femeilor din Japonia în timpul pandemiei COVID-19 / Sursă FOTO: Shutterstock

Unul dintre impactele devastatoare ale pandemiei de coronavirus asupra sănătății mintale este relevat de datele publicate de guvernul din Japonia care arată că ratele de suicid în rândul elevilor și al femeilor a crescut în luna august.

Japonia este una dintre primele țări care a publicat date cu privire la sinucidere, care a fost mult timp o problemă socială majoră. Alte țări precum China și SUA au raportat astfel de date câțiva ani mai târziu. De exemplu, Marea Britanie a publicat datele din 2019  în luna septembrie a acestui an.

Rata de suicid în rândul școlarilor s-a dublat în pandemie!

Datele din Japonia ar putea oferi un indiciu cu privire la impactul negativ asupra sănătății mintale pe care îl are pandemia de coronavirus.

Ultimele statistici guvernamentale arată că numărul total de sinucideri din Japonia în august a fost de 1.854, o creștere de 15,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, s-a constatat că rata de suicid în rândul femeilor a crescut la 40% în luna august, ceea ce reprezintă jumătate din procentul referitor la bărbați, care a crescut cu 6%. Cutremurător este faptul că rata de suicid în rândul copiilor de vârstă școlară s-a dublat în aceeași perioadă a acestui an, notează Bloomberg.

Sociologii au avertizat de multe ori despre impactul pandemiei asupra sănătății mintale, deoarece restricțiile privind interacțiunea socială i-a determinat pe oameni să se izoleze, iar șocul economic a dus la pierderea a mii de locuri de muncă, efect care ar urma să ia amploare în lunile următoare.

Un studiu global realizat de Care International a arătat că 27% dintre femei au raportat o creștere a problemelor legate de bolile mintale, comparativ cu doar 10% dintre bărbați.

În Japonia, femeile au suportat greul crizei economice, deoarece domeniile cheie ale ocupării forței de muncă, inclusiv ospitalitatea și comerțul cu amănuntul, au suferit puternic din cauza shutdownului.

Violența domestică, din ce în ce mai mare în pandemie

Datele de la Ministerul Afacerilor Interne din Japonia arată că procentul femeilor care lucrează a scăzut de peste două ori mai mult decât cel al bărbaților. La sfârșitul lunii iulie, 26,6 milioane de persoane lucrau în Japonia, o scădere de 3,2% față de anul trecut. Femeile reprezintă mai mult de două treimi din procentul de 3,2.

Ocuparea forței de muncă nu este singurul factor care dăunează sănătății mintale a femeilor. De exemplu, liniile de asistență pentru violența domestică au înregistrat o creștere a numărului de apeluri, deoarece familiile sunt „forțate” să stea acasă.

Pentru copii, pandemia a adus o schimbare majoră în dezvoltarea lor socială, concomitent cu creșterea stresului în rândul părinților, ceea ce medicii spun că poate duce la neglijare.

Părinții stresați „pot omite semnalele copiilor și nu au suficientă compasiune față de problemele lor”, a declarat pentru Bloomberg Mayumi Hangai, un medic de la Centrul Național pentru Sănătate și Dezvoltare a Copilului, care a studiat nivelul de stres al copiilor în timpul pandemiei.

Copiii de până în 5 ani vorbesc despre moarte

Când s-au redeschis școlile în iunie (n.r. în Japonia), copiii s-au confruntat cu o presiune în plus în ceea ce privește recuperarea materiei.

„Copiii se simt și mai presați să ajungă din urmă. Am auzit copii de până la cinci ani vorbind despre moarte sau despre dorința de a dispărea” , a declarat Hiroyuki Nishino, șeful Tamariba, o organizație nonprofit care lucrează cu copii care au probleme cu învățatul.