Importanța primului control stomatologic pentru copii și influența mușcăturii asupra sănătății dentare. La ce vârstă se face și de ce e important?

Publicat: 22 04. 2024, 08:36
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

România este deficitată atunci când vine vorba despre controlul stomatologic și astfel mulți români ajung încă de la vârste fragede să aibă probleme dentare. Medicii stomatologi subliniază importanța evaluării din timp a mușcăturii și a sănătății dentare, care ar putea depista din timp eventualele probleme dentare sau maxilare, mai ales în cazul copiilor.

Mușcătura influențează arhitectura feței și bunăstarea generală a copilului. Aceasta trebuie evaluată înainte ca cel mic să intre în circuitul școlar.

Arhitectura feței depinde de mușcătură, care trebuie evaluată în prima decadă de viață a copilului. De aceasta depinde arhitectura feței, dar și sănătatea tuturor dinților.

„Linia ocluziei trebui să fie la același nivel cu linia pupilară, cu linia umerilor, cu linia șoldurilor și cu linia genunchilor. Așa cum stăm noi în poziție verticală”, spune Cristina Mihai, medic specialist ortodonție

Mușcătura corectă nu este doar o chestiune estetică, ci și una funcțională, asigurând echilibrul muscular și articulația corectă a feței. Aceasta este esențială pentru întreaga structură a organismului.

Specialiștii recomandă părinților să nu aștepte până când toți dinții copilului au crescut pentru a solicita o evaluare ortodontică. Este important să se consulte un medic ortodont la vârsta de 6-7 ani pentru a identifica orice potențiale probleme dentare sau maxilare și pentru a iniția tratamentul corespunzător, dacă este necesar.

„Nu așteptați să crească toți dinții, poate uneori primiți această recomandare, dar medicii care se ocupă de copii știu că trebuie să veniți la 6-7 ani cu ei, nu înseamnă că primesc un tratament, ci o evaluare”.”, adaugă Ioana Dragoman, medic ortodont, potrivit Știrileprotv.

În plus, la această vârstă, problemele precum polipii mari sau amigdalele prea mari pot influența negativ respirația copilului și pot afecta și structura facială.

Tratamentul ortodontic aplicat prea târziu poate duce chiar la intervenții chirurgicale ORL pentru a corecta aceste probleme.

Citește și:

Ce risc de boli există atunci când nu te SPELI pe dinți. Peste jumătate dintre români nu fac acest lucru

Ce alimente ajută la ALBIREA dinților/Medicii stomatologi insistă să facem asta cu regularitate