„În 2016, la întocmirea bugetului de stat intenționăm să creștem în continuare alocarea bugetară pentru programe de acest tip și în special pentru screening-ul de cancer de col uterin, iar în momentul de față programul este coordonat de nouă unități regionale”, a declarat ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu, la Summit-ul WE CAN, Advocacy, Educație și Oureach în cancerul de sân și de col uterin, organizat la Palatul Parlamentului.
Ministrul Sănătății a subliniat importanța adoptării programelor de prevenție, reamintind că Ministerul Sănătății desfășoară un program național gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin care urmărește depistarea bolii în stadiul precoce, vindecabil, precum și îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
„Intenția noastră este ca în cei cinci ani de program să testăm 65% din populația eligibilă”, a precizat Nicolae Bănicioiu, adăugând că pentru buna desfășurare a programului național, în anul 2015, au fost dublate fondurile alocate de la bugetul de stat.
El a mai spus că, în România, costul mediu lunar pentru tratamentul de cancer este de peste 5000 de euro.
Potrivit Ministrului Sănătății, în cadrul programului național gratuit de depistare a cancerului de col uterin, în momentul de față, există 88 de rețele unde se recoltează probe pentru testatea Babeș Papanicolau și 6000 de medici de familie participă în acest moment în program.
Ministrul Sănătății a mai spus că până în prezent, de la începerea programului, au fost efectuate 470.475 de teste.
Bănicoiu a adresat și un apel către medicii de familie, pe care i-a încurajat încă o dată să se înscrie în programul național de depistare a cancerului de col uterin. „Programul desfășurat de Ministerul Sănătății este gratuit, se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu al pacientei care nu a avut un diagnostic confirmat de col uterin și este funcțional în toate cele nouă regiuni stabilite”, a reamintit Bănicioiu.
În prezent, programul național pentru depistarea cancerului de col uterin este coordonat de nouă unități regionale-Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu din București, Institutul Oncologic Prof. Dr. Chiricuță din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iași, Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copiluli din București, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic de Urgență Craiova, Spitalul Clinic de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic de Urgență Târgul Mureș. Femeile care vor să afle cum pot beneficia de acest program se pot îndrepta către medicii de familie pentru a fi îndrumate.