În România, 80% dintre bolnavii cu Alzheimer rămân nediagnosticați
În România, aproximativ 200.000 persoane suferă de Alzheimer dintre care doar 35.000 sunt diagnosticate, potrivit statisticilor Societății Române Alzheimer.
În România, boala Alzheimer este inclusă într-un program al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Prin acest program se asigură accesul la terapie după un protocol care respectă mai mulți pași: bolnavului i se stabilește tratamentul de către medic, iar medicul care a stabilit diagnosticul de demență Alzheimer, demență vasculară sau mixtă întocmește un referat de justificare a recomandării medicației specifice. Referatul împreună cu alte documente specificate de autoritatea publică sunt depuse la comisia de aprobare a medicației gratuite. După primirea aprobării, medicul va putea prescrie lunar medicația necesară fiecărui pacient. Medicația este decontată în proporție de 100% de către CNAS.
Cauzele care duc la apariția maladiei Alzheimer nu sunt cunoscute și din acest motiv boala nu poate fi prevenită. Însă, studiile au demonstrat că un stil de viață sănătos și activ poate reduce riscul de Alzheimer. Pe de altă parte, există medicamente care pot ameliora simptomele maladiei însă nu o pot vindeca.
„Știm că pacienții cu Alzheimer își pun speranțele în tratamentele noi. În prezent cercetătorii americani au în diferite stadii de cercetare sau aprobare de către FDA posibile viitoare medicamente care să fie aduse pe piață anii următori.
Numărul acestora atinge 100. E un angajament puternic la nivel mondial în lupta împotriva acestei boli, mai ales că în fiecare posibil medicament aflat în cercetare se investește în medie 1 miliard de dolari și se petrec peste 10 ani de muncă în laboratoare.
De cealaltă parte, este o îngrijorare a guvernelor la nivel mondial. Dacă cercetările nu vor face progrese în curând, în anul 2050 costurile cu bolnavii de Alzheimer vor atinge 1.08 trilioane de dolari. Este o sumă imensă, mai mare decat bugetul Departamentului Apărării al SUA”, afirmă Dan Zaharescu – director executiv Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente.
La nivel mondial, în 2010, erau aproximativ 35.6 milioane de persoane afectate de această boală. Specialiștii estimează că numărul se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungând la 65.7 milioane în 2030.