În România MOR de două ori mai mulți NOU-NĂSCUȚI, comparativ cu media europeană. Ultimul proiect național de dotare a MATERNITĂȚILOR datează de mai bine de ZECE ani
This browser does not support the video element.
Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală are mai bine de 10 ani, timp în care aparatele achiziționate s-au uzat și nu mai pot fi folosite, susțin reprezentanții Salvați Copiii, precizând că în România, nașterea rămâne discriminatorie.
„În România, nașterea rămâne discriminatorie: contează maternitatea unde un copil vine pe lume, pentru ca el să trăiască. Datele arată că 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, iar în regiunile slab dezvoltate 90% dintre acești copii mor (Raport WHO Born too soon), ceea ce înseamnă că există o relație cauzală directă între dotarea maternităților și șansa la viață. Mortalitatea infantilă – capitol negativ al României Rata mortalității infantile din România rămâne cea mai ridicată pentru Uniunea Europeană, iar cauzele sunt direct proporționale cu gradul de dotare al maternităților cu aparatură vitală”, se arată într-un comunicat al Salvați Copiii, aceasta fiind, potrivit sursei citate, concluzia de teren la care organizația a identificat-o după șapte ani de campanie pentru combatarea mortalității infantile.
Organizația prezintă, în continuare, date cu privire la rata mortalității infantile: în România, mor de două ori mai mulți nou-născuți înainte de termen (o rată a mortalității infantile de 7,2 la mie în 2017, potrivit datelor aflate în lucru la INS, decembrie 2018) decât media europeană, cel mai adesea pentru că maternitățile nu pot oferi asistență medicală cazurilor severe.
Echipamentele medicale insuficiente reprezintă o problemă frecventă în România, conform datelor analizate de Salvați Copiii, privind situația maternităților din România – 13% dintre maternitățile de nivel I nu au niciun incubator standard pentru nou-născuții prematuri, 56% dintre maternitățile de nivel II nu au ventilator pentru suport respirator și 14% dintre maternitățile de nivel III au o singură masă de reanimare pentru copii.
„Ultimul proiect național de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, timp în care multe dintre aparate s-au uzat și nu mai pot fi folosite”, arată organizația în comunicatul de presă.
„Când am demarat programul de reducere a mortalității infantile în 2010, nu știam exact dimensiunile situației. Foarte repede am înțeles că proporțiile sunt efectiv dramatice și ele țin de incapacitatea statului de a formula priorități în privința politicilor publice. Și astfel, pentru a suplini de urgență acest vid al politicilor publice, am început să identificăm soluții financiare, să facem echipe cu medicii, să lucrăm în comunități, pentru a reuși dotarea maternităților cu aparatură medicală vitală”, Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.
În ultimii șapte ani, Salvați Copiii România a investit aproape 4 milioane de euro în dotarea a 88 de maternități și secții de nou-născuți din 41 de județe ale țării cu aproximativ 515 echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea a peste 42.000 de prematuri. Din fondurile colectate între 2012 și 2017 din direcționarea a 20% din impozitul pe profit, Salvați Copiii România a dotat maternitățile din țară cu aparatură medicală necesară salvării copiilor născuți prematur, în valoare totală de 1.679.504 de euro. Una dintre dotări a fost cea din luna noiembrie 2018, la Spitalul Grigore Alexandrescu din București.