Încă 300.000 de ouă CONTAMINATE cu Fipronil au ajuns ÎN CONSUM
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a prelevat probe de ouă și teste de sanitație, pentru analize, de la o fermă care aparține aceleiași societăți din județul Teleorman la care s-a depistat prezența fipronilului în ouă.
Concentrațiile de Fipronil detectate în probele analizate au fost între 0,02 și 0,07 mg/kg (limita maximă admisă este 0,005 mg/kg).
La sediul unității, sunt sechestrate 304.230 de ouă, care vor fi trimise, conform procedurilor, către unități autorizate de neutralizare, unde vor fi distruse.
Din datele anchetei a reieșit că 285.570 de ouă (producția din perioada 15 – 18 ianuarie) au fost comercializate în următoarele județe: Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea și municipiul București.
În timpul anchetei desfășurate de inspectorii DSVSA Olt, au fost identificate și neconformități cu privire la etichetarea ouălor și asigurarea trasabilității produselor, obținute începând cu data 4 ianuarie, respectiv, 569.490 de ouă.
Din acest motiv, inspectorii sanitari veterinari au dispus măsura retragerii preventive de la comercializare a tuturor loturilor de ouă, începând cu data de 4 ianuarie pâna în 18 ianuarie 2019 inclusiv (distribuite către județele Olt, Dolj, Argeș, Vâlcea, Ilfov și municipiul București).
Până în prezent, au fost retrase de la comercializare 64.959 de ouă, din care 63.330 bucați au fost trimise către neutralizare.
DSVSA Dolj a obținut o ordonanță de interzicerea a activității fermei, care a fost emandată cu 12.000 lei. Ancheta DSVSA Olt este în desfășurare, pentru identificarea sursei de contaminare.
Fipronilul este un ingredient obișnuit în produsele veterinare, fiind folosit pentru eliminarea puricilor, păduchilor și căpușelor la animale, însă este interzisă folosirea acestuia în cazul animalelor destinate consumului uman.
Organizația Mondială a Sănătății clasifică fipronilul printre substanțele chimice cu ”grad de pericol moderat” la om, pornind de la testele pe animale. Nu are un efect cancerigen dovedit, dar în doze mari, poate provoca tulburări neurologice și vărsături, în special în caz de ingestie voluntară (tentativă de suicid).
„Se apreciază că riscul de otrăvire este foarte mic, chiar nul, având în vedere concentrațiile găsite în ouăle contaminate (mai mici de 1,2 mg/kg). Experții consideră că nu există nici un risc pentru consumatori, dacă o persoană cu o greutate de 60 kg, consumă opt ouă cu cea mai mare concentrație de fipronil detectată până acum (1,2 mg), într-o zi,” arată DSVSA Olt.
Pe 9 ianuarie, peste 4 milioane de ouă contaminate cu fipronil au fost găsite într-o fermă din localitatea Drăgănești Vlașca, județul Teleorman.
Foto: Hepta