Juriul concursului internațional de la Paris a fost impresionat de înghețata „Whoopie Ice” făcută în laboratoarele Universității Dunărea de Jos din Galați.
Produsul bio a fost creat de o echipă formată din trei studente de la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor: Ana Popa, Alina Chirilă și Adelina Pricope, sub îndrumarea profesorului Daniela Borda, iar inventatorii au utilizat zer dulce concentrat, smântână, gutui și prune, cele două fructe având zaharuri glicemice scăzute, vitamine și antioxidanți.
Toppingul a fost creat din gelatină obținută din extract de gutuie, cu un conținut foarte scăzut de zahăr, iar înghețata poate fi consumată și de persoanele cu intoleranță la lactoză, deoarece este fabricată din lactoză hidrolizată.
„Înghețata noastră se numește Whoopie Ice și este pe bază de zer delactozat și concentrat, la care adaugăm fructe, prune și gutui. Este o înghețată care este adresată inclusiv persoanelor care suferă de intoleranță la lactoză. Fructele pe care le folosim au indice glicemic relativ scăzut”, a declarat studenta Ana Popa, una dintre inventatoarele produsului.
Inventatorii înghețatei din zer premiată cu aur la concursul Ecotrophelia 2018 vor depune documentele pentru a-și breveta descoperirea, iar ulterior, produsul ar putea fi introdus în procesul industrial, așa cum s-a întâmplat cu alte invenții ale studenților și profesorilor gălățeni.
„Se încearcă brevetarea acestui produs. Noi, la facultate, avem numeroase produse inventate și premiate. La edițiile precedente ale concursului am luat premiul doi, premiul trei și o mențiune. Produsele, o parte din ele, au fost preluate de agenți economici. Smart Bar-ul, de exemplu, este un produs de succes, este vorba despre batonul din cereale cu fructe confiate. Apoi, parizerul și colorantul alimentar fără aditivi cancerigeni sunt în curs de brevetare și ar putea fi intoduse în procesul industrial. Sunt produse eco-inovative”, a explicat, corespondentului MEDIAFAX, decanul Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor Galați, Camelia Vizireanu.
În ultimii ani, reprezentanții facultății gălățeane s-au concentrat pe realizarea unor produse bio, prin eliminarea aditivilor, dar fără a afecta termenul de valabilitate.