Vara aduce cu ea dorința irezistibilă de a ne răcori cu o înghețată delicioasă. Totuși, dr. Mihaela Bilic atrage atenția asupra faptului că nu toate înghețatele sunt la fel de „prietenoase” cu silueta noastră.
Medicul oferă sfaturi despre cum să alegem înghețata potrivită pentru a ne bucura de desert fără griji legate de kilogramele în plus.
Dr. Bilic explică diferențele dintre diversele tipuri de înghețată disponibile pe piață și subliniază importanța citirii etichetelor:
„Anchetă pe etichetă: înghețata. Cum să faci diferența între înghețata-prăjitură și înghețata-răcoritoare? Verificați conținutul de zahăr și de grăsime de pe etichetă și veți vedea că există sortimente care ajung până la 38% zahăr. Și da, avem înghețată pe băț cu numai 68 de calorii pe bucată, dar și cu 270 de calorii. Alegeți după cum vă permite silueta”, afirmă nutriționista.
Pentru a evita capcanele calorice ascunse, dr. Bilic recomandă consumatorilor să fie atenți la conținutul de zahăr și grăsime din înghețată:
„Există o varietate foarte mare de înghețate și conținut de zahăr și de grăsime din belșug. Adică există înghețate care sunt bogate, foarte bogate, și în zahăr și în grăsime. Aproape că-mi vine să le spun prăjituri, pentru că avem cam 38% zahăr și 25% grăsime.”
Pentru cei care doresc să savureze o înghețată, medicul oferă alternative mai sănătoase:
„La capitolul grăsime am găsit înghețate care nu au aproape deloc grăsime, acelea care se apropie mai mult de consistența unui sorbet. Adică sunt un fel de suc de fructe, cu un pic de înghețată de vanilie. Atenție, indiferent că este cu caramel sau cu mango, să nu credeți că dacă e cu fructe înseamnă că e sărac în calorii.”
Dr. Bilic recomandă o înghețată care îmbină gustul plăcut cu un conținut redus de calorii.
„Are doar 96 de calorii pe suta de grame, 5% grăsime, 22% zahăr. Este o înghețată pe băț cu ananas și căpșuni. Și pentru că această porție de 70 g este bine proporționată, aromată și răcoritoare, vreau să vă spun că bățul ăsta de înghețată are doar 68 de calorii, deci sub 70 de calorii.”
Nutriționista încheie lista de recomandări subliniind faptul că trebuie să „faceți diferența între înghețata-prăjitură și înghețata-răcoritoare pe băț, pentru că nu poate fi vară fără înghețată.”