Standardul 8K, destinat producției de filme, materiale video și transmisiunilor TV, are o calitate de 16 ori mai mare decât actualul format HD (high definition), cu 33 de milioane de pixeli pe imagine, contra 2 milioane pentru televiziunea HD.
O cameră de acest tip echipată cu un obiectiv prelungit printr-o tijă (pentru a servi la o endoscopie) a fost utilizată pentru prima dată în istorie într-un spital din Tokyo.
Ea a fost folosită pentru a vizualiza pe un ecran de mari dimensiuni interiorul corpului unui pacient de 70 de ani, cu ocazia unei operații de extirpare a vezicii biliare, cu ajutorul unei tehnici care evită inciziile mari. Denumit „chirurgie mini-invazivă”, acest mod de operare permite medicului să își atingă ținta și să opereze prin orificii de ordinul unui centimetru, grație folosirii unor instrumente lungi și subțiri, cuplate la un sistem de imagistică video.
Chirurgul care a efectuat operația a apreciat faptul că a putut să beneficieze de o imagine cu o astfel de calitate, însă camera utilizată era prea grea.
„Este o tehnologie care în mod sigur are un viitor, dar ea prezintă anumite puncte care trebuie ameliorate”, a declarat profesorul Toshiyori Mori de la spitalul Kyorin din Tokyo unde a avut loc această intervenție chirurgicală.
Standardul 8K, ce va lua locul formatului 4K în televiziunea HD, este dezvoltat de mai mulți ani de grupul audiovizual public nipon NHK, cu ajutorul unor companii din industria electronică și al autorităților publice.