Prima pagină » Sănătate » INTERVIU | Andreea Constantin-Vîlcioiu, director general Clinica Zetta: Numărul intervențiilor chirurgicale non-estetice a crescut foarte mult în 2021 (P)

INTERVIU | Andreea Constantin-Vîlcioiu, director general Clinica Zetta: Numărul intervențiilor chirurgicale non-estetice a crescut foarte mult în 2021 (P)

INTERVIU | Andreea Constantin-Vîlcioiu, director general Clinica Zetta: Numărul intervențiilor chirurgicale non-estetice a crescut foarte mult în 2021 (P)
Andreea Constantin-Vîlcioiu, director general Clinica Zetta / Sursa: Clinica Zetta

Clinica Zetta – o clinică de chirurgie plastică și specialități conexe recunoscută pe piața serviciilor medicale private din România – a avut o creștere peste planurile inițiale, din 2012, când funcționa pe un singur etaj, cu o sală de intervenții și patru medici, și a ajuns la cinci etaje, cinci săli de intervenție și 50 de medici colaboratori. Numărul pacienților și cifra de afaceri s-au mărit substanțial în 2021, spune Andreea Constantin-Vîlcioiu, directorul general al Clinicii Zetta, într-un interviu acordat pentru Gândul.

Numărul intervențiilor realizate în Clinica Zetta anul trecut aproape că s-a dublat față de primul an al pandemiei de COVID-19, iar cifra de afaceri pe care și-o propusese conducere unității sanitare private a fost cu mult depășită.

Clinica a avut în 2021 și cele mai multe intervenții microchirurgicale reconstructive pro bono: peste 100 de pacienți, dintre care 20 au fost copii. Pro bono au fost operate, anul trecut, și mai multe femei care au trecut prin cancerul mamar, în cadrul Maratonului organizat în octombrie, de Asociația Zetta.

Andreea Constantin-Vîlcioiu, directorul general al Clinicii Zetta, explică în interviu care au fost circumstanțele pentru această evoluție și care sunt planurile pentru anul care a început.

Cum a evoluat numărul de pacienți în 2021, în comparație cu primul an al pandemiei? Care au fost cauzele care au dus la această evoluție?

2020, anul declanșării pandemiei, a însemnat un număr mai mare de pacienți decât anul anterior, deși au existat numeroase restricții. În Clinica Zetta au fost realizate 1.550 de operații în anul 2020. Anul trecut, acest număr aproape s-a dublat, fiind realizate 2.830 de intervenții chirurgicale. Unul dintre motivele acestei creșteri a fost disponibilitatea mai mare a sălilor de operație, dar și numărul mai mare de medici care au operat în Clinica Zetta.

Din ce categorii socio-profesionale provin pacienții dumneavoastră?

Clinica Zetta este o clinică de chirurgie plastică și specialități conexe precum: chirurgia mâinii, dermatologie, ortopedie, chirurgie maxilo-facială, oncologie și chirurgie generală, iar mai mult de jumătate din intervențiile chirurgicale sunt dedicate chirurgiei reconstructive și non-estetice.

Pe de altă parte, în anul 2017 a fost înființată Asociația Zetta prin intermediul căreia, anual, medicii voluntari realizează peste 100 de intervenții chirurgicale pro bono. Având în vedere toate acestea, putem spune că pacienții noștri provin din toate categoriile socio-profesionale și aparțin tuturor categoriilor de vârstă.

Care sunt intervențiile cele mai frecvente făcute în Clinica Zetta?

Din sfera intervențiilor estetice, cea mai frecventă intervenție chirurgicală este augmentarea mamară cu implant, anul trecut fiind realizate peste 500 de astfel de intervenții.

De altfel, chirurgia sânului este pe primul loc în statisticile clinicii noastre, echipa medicală realizând peste 830 de intervenții printre care reducție mamară, mastopexie, cu sau fără implant, augmentare mamară simplă).

În topul preferințelor s-au mai situat intervențiile de blefaroplastie (intervenție la nivelul pleoapelor – n.r.), rinoplastie, tratamentul chirurgical al varicelor, abdominoplastie, lifting (facial, cervical, de coapse etc.).

De remarcat este că a crescut foarte mult numărul intervențiilor chirurgicale non-estetice, precum chirurgia mâinii (peste 240 de intervenții chirurgicale), excizii de tumori, nevi pigmentari, cicatrici sau chisturi sebacee (peste 300 de intervenții chirurgicale).

Și-a revenit turismul medical, comparativ cu nivelui prepandemic, când raportați pacienți din 47 de țări, cu o pondere de 10 – 15% din total?

Așa cum spuneți, până în anul 2020, turismul medical în Clinica Zetta a fost un domeniu în plină ascensiune. Din păcate, de la începutul pandemiei, situația nu s-a schimbat prea mult. Lucrurile nu s-au îmbunătățit, iar acest lucru este absolut normal, având în vedere că, până în prezent, au existat foarte multe restricții impuse la nivelul fiecărei țări, reguli și condiții care se schimbau de la o zi la alta.

Acest fapt duce la imposibilitatea unei planificări din partea pacientului, pentru că o intervenție chirurgicală nu este ceva banal, este necesar ca pacientul să își poată stabili toate detaliile unei eventuale călătorii în scop medical.

La începutul anului 2021, mizați pe o cifră de afaceri de aproximativ 13,23 milioane de lei, cu aproape 20% mai mult decât nivelul înregistrat în anul precedent, de 11,25 milioane de lei. Ați atins această țintă? Care sunt factorii care au dus la această situație?

În urma analizei economico-financiare de luna aceasta, am încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 20,80 milioane de lei. Așadar, ținta propusă anul trecut a fost atinsă și chiar substanțial depășită. Factorul principal care a stat la baza acestei creșteri substanțiale a fost numărul mult mai mare de pacienți care ne-au trecut pragul și care au apelat cu încredere la serviciile noastre.

Care este cifra de afaceri pe care vă propuneți să o atingeți în 2022?

Pentru anul 2022, țintele sunt și mai îndrăznețe, 25,5 milioane de lei este obiectivul pentru cifra de afaceri. Bineînțeles, trebuie să luăm în calcul și faptul că, odată cu extinderea clinicii, au crescut foarte mult și cheltuielile. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că aproape în toate domeniile au crescut prețurile și asta are implicații directe în creșterea cheltuielilor operaționale.

Puteți face un scurt bilanț după un deceniu de activitate a Clinicii Zetta? Cum au fost primii ani de funcționare, dacă acum, la aproape 10 ani, evoluția este conform planurilor inițiale?

Eu zic că evoluția a depășit planurile inițiale și asta pentru că am crescut suficient de mult încât să ne extindem activitatea. În anul 2012, activitatea Clinicii Zetta se desfășura pe un singur etaj, cu 230 de metri pătrați, în două cabinete de consultații, o singură sală de intervenții și patru paturi de spitalizare de zi, cu o echipă formată din patru medici.

Cinci mai târziu, în anul 2017, existau deja peste 20 de medici colaboratori, două săli de intervenții, nouă paturi de spitalizare de zi și șapte cabinete, două etaje și 710 metri pătrați.

Anul acesta, după un deceniu de activitate, Clinica Zetta are peste 50 de medici colaboratori, cinci săli performante de intervenții, 19 paturi, pentru spitalizare de zi și continuă, și nouă cabinete de consultații. Activitatea clinicii se desfășoară într-un spațiu de 1.711 metri pătrați, pe cinci etaje.

Aveți planuri de investiții în dotări cu echipamente? Dar de extindere a clinicii, având în vedere investiția demarată încă din 2019, de circa 1,5 milioane de euro? Care sunt principalele surse de finanțare în acest sens?

Anul acesta este, pentru Clinica Zetta, un an de rafinare a activității. Odată cu finalizarea extinderii infrastructurii, ne-am mărit și echipa formată din personal angajat. Lucru de care sunt extrem de încântată este că am reușit să găsim oameni cu adevărat implicați, profesioniști și, astfel, am putut crea o echipă extrem de competentă. Sunt mândră să lucrez cu acești oameni, fie că vorbim de persoane din departamentul medical sau administrativ.

Ați apelat la măsurile de ajutor din partea statului generate de restricțiile impuse ca urmare a pandemiei. Cum vi s-a părut relația cu statul pe acest palier?

Am beneficiat de creditele IMM Invest, însă relația cu statul a fost cât se poate de redusă, întrucât băncile au fost cele care au coordonat, cu succes, întreaga activitate în această zonă.

Când estimați să inaugurați Spitalul Zetta?

Imediat ce vremurile se vor arăta mai stabile, vom organiza și acest eveniment. Suntem încă în discuții cu echipa de marketing, pentru a găsi cel mai bun și sigur mod de organizare.

În ce stadiu este activitatea Asociației Zetta, în contextul pandemic actual?

Suntem fericiți să spunem că activitatea Asociației Zetta nu a fost influențată de contextul pandemic actual.

Așa cum arată cifrele de mai sus, 2021 este anul în care s-au realizat cele mai multe intervenții microchirurgicale reconstructive pro bono, 115 intervenții chirurgicale, iar din totalul pacienților, 20 au fost copii.

Asociația Zetta a susținut anul trecut, în luna octombrie, un Maraton de reconstrucții mamare pro bono, pentru femeile care au trecut prin cancerul mamar. Intervențiile au durat în total 100 de ore, iar valoarea consumabilelor medicale folosite au însumat aproximativ 15.000 de euro. Manopera medicilor a fost pro bono.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele