Căpușele au apărut în parcuri și în zonele cu vegetație abundentă. Insectele sunt periculoase, iar o mușcătură poate duce la infecții, ba chiar și la apariția bolii Lyme.
Medicii recomandă populației să fie atentă atunci când se află în natură sau în parcuri, dar și în zonele unde iarba este înaltă.
„Deja avem pacienți care se prezintă cu mușcături de căpușe, unele deja extrase, altele încă atașate la piele”, a declarat Flavia Ignuța, medic specialist în boli infecțioase pentru Digi24.
Cei care sunt mușcați de căpușe trebuie să meargă imediat la medic. Extragerea incorectă a insectei poate avea consecințe grave.
„Recomandarea este să se vină la spital într-un serviciu de urgență, sunt instrumente speciale cu care ar trebui să fie extrase căpușele.
Dacă rămâne o parte din căpușă în interiorul pielii, ei poate nici nu știu, pe lângă asta se pot infecta, că e un corp străin acolo, pot transmite boala Lyme”, a explicat medicul.
De cele mai multe ori, înțepăturile de căpușe sunt inofensive și, în afară de o ușoară iritație sau umflătură specifică, nu apar alte simptome. Cu toate acestea, căpușele pot provoca reacții alergice, umflătură locală, senzație de arsură la locul afectat, chiar dificultăți respiratorii, iar anumite specii de căpușe pot transmite boli atât oamenilor, cât și animalelor de companie. Unele dintre aceste boli reprezintă un pericol dacă nu se acționează promt.
Localizările cele mai frecvent întâlnite ale mușcăturilor de căpușe sunt:
Printre cele mai cunoscute boli transmise de căpușă se numără:
CITEȘTE ȘI:
Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o căpușă. Când trebuie să ajungi rapid la SPITAL