Prima pagină » Sănătate » Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede limitarea folosirii „grăsimilor rele”. Ce alimente ar putea să dispară de pe piață

Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede limitarea folosirii „grăsimilor rele”. Ce alimente ar putea să dispară de pe piață

Klaus Iohannis a promulgat Legea care prevede limitarea folosirii „grăsimilor rele”. Ce alimente ar putea să dispară de pe piață
Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, Legea care prevede limitarea folosirii „grăsimilor rele” în alimente și urmează să intre în vigoare la data de 1 aprilie 2021.

Iniţiativa legislativă a trecut de Camera Deputaţilor, în urmă cu mai puţin de o lună, cu unanimitate de voturi. Dacă legea nu este respectată, mai multe produse alimentare, printre care biscuiţii, merdenelele şi margarina, ar putea fi interzise, iar producătorii riscă amezni cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei, potrivit Antena 3.

Legea, iniţiată în anul 2017 de deputatul USR Adrian Wiener, medic de profesie, prevede limitarea AGTN (conţinutul de acizi graşi trans) la un maxim de două grame per 100 de grame de produs.

„A fost o lege destinată scăderii mortalității cardiovasculare în România prin eliminarea celui mai toxic macro-nutrient din alimentele românilor: acizii trans. Aceștia sunt în mare parte obținuți industrial și turnați cu butoaiele în alimente. Sunt ieftini, cresc termenul de valabilitate al produselor, dar ucid oameni. Se estimează că 5% din mortalitatea cardio-vasculară (3.500-5.000 decese/an) este determinată strict de adăugarea acizilor trans în alimente, iar România rămâne printre țările din UE cu cel mai mare consum de acizi trans”, spunea senatorul USR Adrian Wiener, pe o reţea de socializare.

Această lege prevede tocmai limitarea utilizării acizilor graşi trans, nişte aşa-numite „grăsimi rele” care dau alimentelor un termen de valabilitate mai mare, dar sunt extrem de nocive pentru organism, crescând riscul de boli cardio-vasculare, de diabet şi de cancer, atrag atenţia medicii.

Grăsimile de tip trans sunt obţinute printr-un procedeu chimic, numit hidrogenare, din uleiurile vegetale.

„Prezenta lege reglementează conținutul de acizi grași trans în produsele alimentare, destinate consumului uman, pentru a asigura un înalt nivel de protecție alimentară a consumatorilor.

Prezenta lege se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora. (…)

Operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2g/100g de grăsime din conţinut”, stipulează proiectul de lege.

Prevederile se vor aplica inclusiv „produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene”, iar în cazul alimentelor care nu respectă prevederile legii „se dispune retragerea acestora din circuitul consumului uman”.

Aceşti acizi graşi trans se găsesc în cantitate mare în produsele prăjite şi cele de patiserie, dar şi în chipsuri, napolitane, biscuiţi cu cremă, popcorn la microunde şi în unele margarine.

Specialiştii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au atras atenţia de mai mult timp asupra acestor componente din alimente şi sunt că efectele pe care le au acizii graşi trans, aşa cum se numesc „grăsimile rele”, asupra organismului nostru sunt devastatoare. În plus, ei recomandă limitarea acestor grăsimi rele la mai puțin de 1% din aportul zilnic de energie.

Consumate un timp îndelungat, aceste alimente care conţin acizi graşi trans pot conduce la boli precum obezitate, diabet zaharat, infertilitate, boli cardiovasculare sau demenţă Alzheimer.

Mâncarea românilor, în pericol. Crește costul unitar de producție în industria mezelurilor și a lactatelor

Noile măsuri de igienă și de siguranță impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus vor avea drept consecință creșterea costului unitar de producție cu 1-2% în industria mezelurilor și a lactatelor, ca atare, performanțele producătorilor locali ar putea fi afectate semnificativ, pe termen lung.

Un studiu realizat de Horváth & Partners în perioada mai – iulie 2020 relevă că prețul materiilor prime în industria lactatelor se va majora cu peste 5% până la finalul lui 2020, conform prognozelor.

Tot până la sfârșitul anului, costul producției de mezeluri se estimează că va scădea cu aproximativ 2%.

Gătitul, din ce în ce mai apetisant pentru tineri. Tot ei apreciază mai mult alimentele sănătoase

Rezultatele a nu mai puțin de trei studii consecutive, realizate în vreme de pandemie, indică faptul că tinerii s-au dovedit a fi fruntașii clasamentului atunci când vine vorba de gătit, peste jumătate dintre ei (18-24 ani) declarând că gătesc mai des în perioada crizei sanitare, cu o scădere liniară corelată cu înaintarea în vârstă.

Persoanele mature găteau oricum și înainte de perioada pandemiei, datele unuia dintre studiile IZI Data indicând faptul că 60% din total eșantion găteau la fel de des ca înainte.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Surse: Percheziții la casa în care a trăit Rodica Stănoiu
Digi24
Ordin de arestare pentru Gari Kasparov. Fostul campion de șah este un critic al lui Vladimir Putin
Cancan.ro
Ce boli avea Mălina Guler? Diagnosticele care i-au mâncat viața
Prosport.ro
FOTO. Antrenoarea de tenis care predă în rochii îndrăznețe și pantofi cu toc a atras atenția tuturor
Adevarul
Decizie disperată: Antena 1 își vrea banii înapoi, după ce a plătit o avere pentru difuzarea Cupei Mondiale. Alt post TV ar urma să transmită o parte din meciuri
Mediafax
Accident produs la nici două ore de la deschiderea Autostrăzii Moldovei: două persoane rănite
Click
Cum se coace corect cozonacul. Temperatura potrivită pentru cuptorul electric și pe gaz
Digi24
VIDEO. Accident pe noul tronson al Autostrăzii Moldovei, în prima oră de la deschiderea circulației
Cancan.ro
Mălina Guler S-A SINUCIS?! Mesajul prin care și-a anunțat dispariția a fost făcut public abia acum
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cele mai periculoase modificări de soft și simptomele grave pe care le provoacă motorului
Descopera.ro
Structuri misterioase detectate în Cosmos!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?