„Ruptura de ligament încrucișat este una dintre cele mai frecvente probleme ale genunchiului, întâlnită mai ales la persoanele care practică sporturi ce implică mișcări bruște și rapide de rotație ale genunchiului. Operația de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior se realizează prin recoltarea unei grefe ( Hamstring , tendon patelar etc ) apoi se efectuează un tunel în os prin care se introduce noul ligament care va restabili genunchiul. Această intervenție necesită postoperator purtarea unei orteze mobile. Recuperarea totală și întoarcerea la sport durează între 3-6 luni, în funcție de masa musculară a piciorului respectiv”, precizează medicul ortoped Tarek Nazer pentru Gândul.
În primele 6 săptămâni scopul recuperării este întărirea mușchilor. După această perioadă se urmează un program de creștere a masei musculare. „La sfârșitul celor 6 săptămâni se pot purta tocuri mici de 5-7 cm, iar după 3 luni chiar și tocuri de 10 cm. Operația contează în proporție de 50%, restul se datorează pacientului și recuperării medicale postoperatorie”, afirmă medicul ortopd pentru Gândul.
Pacienții care nu optează pentru această intervenție riscă foarte mult. „Studiile arată că pacienții, care suferă o ruptură completă a ligamentului încrucișat, dezvoltă artroză în 5-10 ani, aceasta se datorează faptului că genunchiul își pierde una dintre forțele de menținere a axului în flexie și extensie, care permite mici mișcări ale articulației, iar din această cauză se produce frecarea suprafeței articulare și deterioarea cartilajului”, mai spune medicul ortoped Tarek Nazer pentru Gândul.