La ce ore trebuie să luăm MESELE PRINCIPALE ale zilei pentru o siluetă perfectă

Publicat: 20 05. 2024, 22:41
Actualizat: 20 05. 2024, 22:43
Micul dejun, una dintre mesele principale ale zilei, trebuie luat între orele 6 și 9. Sursa Foto- Shutterstock

Corpul tău procesează energia consumată în mod diferit, în funcție de momentul zilei când iei masa. O spune Jonathan C. Jun, MD, profesor asociat la Facultatea de Medicină Johns Hopkins.

Cercetările arată că omul are capacitatea de a arde calorii și de a regla apetitul în funcție de ritmurile circadiene. Nerespectarea sincronizării meselor cu ceasul biologic pot stimula hormonii care stochează grăsimi. Beneficiile unei diete sănătoase sunt anulate.

Conceptul de a-ți alinia mesele cu ceasul biologic câștigă teren datorită dovezilor solide că poate ajuta la pierderea în greutate. Înțelegerea științei din spatele sincronizării meselor și ajustarea momentului în care iei micul dejun, prânzul și cina ar putea avea un impact mare asupra sănătății tale.

Când trebuie să iei micul dejun?

6:00 – 9:45 dimineața. Acesta este cel mai bun moment pentru micul dejun. Consumul unui mic dejun bogat în proteine,  cum ar fi ouă, cârnați de porc slabi, iaurt grecesc sau unt de nuci. Masa luată dimineața devreme nu provoacă creștere în greutate, conform cercetărilor publicate în revista Obesity.

În plus, s-au făcut experimente. Cei care au mâncat în acest interval orar au fost mai puțin susceptibili să simtă foame decât cei care și-au amânat micul dejun până după ora 10:00.

10:00 dimineața este ideală pentru gustare (Brunch). Dacă a trecut ceva timp de la micul dejun și prânzul pare încă departe, Amy Gorin, MS, RDN, dietetician, sugerează o gustare ușoară, cum ar fi un măr și unt de arahide sau brânză și un pumn de biscuiți integrali. Un sandviș cu avocado și ou este idela.  Combinând un aliment bogat în fibre cu un ingredient bogat în proteine, vei prelua controlul asupra foamei.

Un aliment des consumat la brunch. Sursa Foto- Shutterstock

 

Masa de prânz

13:00 este pauza de prânz. Telefonul care sună, notificările de e-mail și termenele limită pot face tentantă amânarea prânzului. Dar așteptarea până în după-amiaza târzie te-ar putea determina să mănânci prea mult spre seară sau să faci alegeri mai puțin sănătoase.

Cercetările susțin ideea de a lua prânzul mai devreme. Cei care au luat prânzul la ora 16:30 au avut o toleranță scăzută la glucoză. Au transformat mai lent carbohidrații în energie și au ars mai puține calorii în repaus decât cei care au mâncat la ora 13:00.

Interesant este că, deși au consumat un număr similar de calorii și micronutrienți, persoanele care au luat prânzul după ora 15:00 s-au îngrășat mai mult decât cei care au luat masa mai devreme, scrie FitBit.

Masa de prânz, bogată în proteine și vitamine, trebuie luată la ora 13. Sursa Foto: Shutterstock

 

Cina – masa de seară

18:00 este ora cinei. Luarea cinei la o oră mai târzie ar putea duce la creșterea în greutate. Jun a publicat un studiu mic care a arătat că mâncatul la ora 18:00 a dus la o creștere cu 10% a arderii grăsimilor peste noapte. Persoanele care mănâncă la ora 22 ard grăsimea mai lent.

Luarea unei cine mai timpurii  și evitarea gustărilor târzii în timp ce te uiți la serialele tale preferate ar putea, de asemenea, să te ajute să dormi mai bine. Când persoanele care de obicei consumau o treime din caloriile lor între orele 18:00 și miezul nopții au încetat să mănânce seara târziu, greutatea lor a scăzut. Durata de somn a crescut.

O masă bogată în fibre și săracă în grăsimi saturate te poate ajuta să adormi mai repede. Deci, fără pizza,condimente, pui, ciocolată, burgeri , popcorn sau orice alt aliment care necesită ore multe de digestie.

Pastele Zucchini, ideale pentru masa de seară. Sursa Foto- Shutterstock

Citește și: Mâncatul seara – ÎNGRAȘĂ sau nu? Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic despre acest mit