Oamenii de știință au analizat date provenite de la 160.000 de britanici, dintre care 4.353 muriseră din cauza cancerului de-a lungul cercetării. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 14 ani, până în 2008.
Concluzia cercetătorilor a fost aceea că în cazul persoanelor care sufereau de tulburări de natură psihologică – depresie, anxietate – se înregistra un risc de apariție a cancerului cu 32% mai mare decât în cazul celorlaltor participanți la studiu.
Unul dintre cercetători, medicul David Batty de la University College London a explicat că rezultatele arată că cele mai frecvente forme de cancer întâlnite cu precădere în cazul persoanelor diagnosticate cu depresie sau anxietate sunt cancerul de prostată, de pancreas, esofagian, colorectal sau leucemia.
„Descoperirile noastre se adaugă celor care arată că problemele de natură psihică pot declanșa unele boli grave. Totuși, suntem departe de a putea transforma aceste dovezi într-o concluzie certă”, a explicat medicul.
Dereglările de natură mintală, așa cum este depresia, influențează funcționarea sistemului imunitar, sistem recunoscut ca fiind responsabil pentru declanșarea diverselor tipuri de boli. Dereglările imune îndelungate pot afecta celulele corpului și cauza apariția carcinomului, incluzând aici cancerul colorectal, pulmonar sau de stomac.
Cercetătorii speră ca pe această cale să reușească să obțină dovezi suplimentare și să arate noi căi către tratamentul eficient și prevenirea cancerului.