Legătura dintre kilogramele în plus și cancerul de sân: „Reducerea grăsimii corporale este foarte importantă”
Studiul, publicat în revista Endocrine-Related Cancer, arată că numărul markerilor care indică riscul crescut de apariție a cancerului la sân în rândul femeilor intrate la menopauză care au scăpat de grăsimea din tot corpul a scăzut, mai mult decât atunci când femeile au scăpat doar de grăsimea abdominală.
Aceste rezultate evidențiază importanța menținerii unei grăutăți corporale normale, iar femeile supraponderale ar trebui să acorde o mai mare importanță dietei și exercițiilor fizice.
Grăsimea corporală este cunoscută drept un factor care crește riscul de apariție a cancerului la sân în perioada postmenopauză. Totuși, până în prezent, acest risc a fost asociat grăsimii acumulate în zona abdominală. Acesteia i-au fost atribuite și riscurile dezvoltării altor afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculate, diabetul de tip 2 sau cancerul colorectal.
Nivelul crescut al unor markeri sanguini, incluzând hormonii sexuali și leptina, dar și factorii inflamatori, au fost asociați riscului de apariție a cancerului la sân.
În studiul citat mai sus 243 de femei supraponderale, intrate la menopauză, au fost ajutate să piardă între 5 și 6 kilograme într-o perioadă de 16 săptămâni.
Markerii sanguini amintiți au fost măsurați pe tot parcursul studiului, iar schimbările în ceea ce privește grăsimea corporală și cea abdominală au fost monitorizate prin intermediul scanării cu raze X și a celei MRI.
După 16 săptămâni, reducerea grăsimii din tot corpul a fost asociată unor schimbări pozitive în ceea ce privește indicatorii riscului de apariție a cancerului la sân, în timp ce pierderea grăsimii abdominale a fost, mai degrabă, asociată cu scăderea nivelului de incatori inflamatorii.
„Se știe faptul că grăsimea din zona abdominală crește riscul apariției mai multor boli cronice, independent de grăsimea corporală totală, dar reducerea nivelului hormonilor sexuali și grăsimii corporale totale este foarte importantă”, explică unul dintre medicii care au coordonat cercetarea.