Legătura dintre nivelul scăzut de TESTOSTERON și riscul de moarte prematură. Cine sunt cei mai predispuși?

Publicat: 16 05. 2024, 11:56
Sursa foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Un nou studiu efectuat de cercetători de la Universitatea din Australia de Vest a identificat o asociere semnificativă între nivelurile reduse de testosteron la bărbați și riscul crescut de deces prematur.

Analiza, bazată pe date colectate din 11 studii anterioare, a arătat că bărbații cu cele mai scăzute niveluri de testosteron au prezentat un risc mai mare de mortalitate.

Studiile monitorizau bărbații timp de cel puțin 5 ani și au constatat că cei cu niveluri scăzute de testosteron aveau o probabilitate mai mare de a muri, în principal din cauza bolilor de inimă, conform Science Alert.

Se pare că procesul care stă la baza bolilor de inimă poate avea, de asemenea, legătură cu disfuncția erectilă, un simptom care poate indica probleme cardiace existente sau viitoare.

Testosteronul joacă un rol esențial în funcția erectilă, explicând legătura dintre nivelurile scăzute ale acestui hormon și bolile de inimă.

Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, nivelurile de testosteron scad treptat, aproximativ cu 1% pe an începând cu vârsta de 30 de ani, fenomen cunoscut sub numele de andropauză sau „menopauza masculină”.

Specialiștii subliniază că legătura dintre testosteronul scăzut și riscul de boli sau deces nu este încă complet elucidată, dar există o relație evidentă. Riscul crescut de deces pare să fie mai semnificativ în cazul nivelurilor extrem de scăzute de testosteron, potrivit Mediafax.

În cazurile în care nivelurile sunt considerabil scăzute, tratamentul de înlocuire a testosteronului ar putea fi luat în considerare ca opțiune terapeutică.

Pentru a avea un nivel optim de testosteron și pentru a reduce riscul de boli, medicii recomandă adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos.

Citește și: 

STUDIU – ONU a făcut o listă cu alimentele care pot provoca deces prematur

5 alimente pe care să le consumi pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă, conform studiilor