Legumele din care vegetarienii își pot asigura aportul de proteine. Mihaela Bilic: „Cea mai valoroasă proteină rămâne cea animală”

Publicat: 28 05. 2024, 12:56

Proteinele, considerate ca fiind „cărămizile” de care organismul are nevoie pentru a funcționa corect, sunt printre cei mai importanți nutrienți pentru corpul uman.

Sunt prezente mai ales în carne, dar le putem obține și din surse vegetale. Cu toate acestea, cele mai valoroase proteine sunt cele de origine animală, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Însă există și persoane vegetariene. Acestea, deși nu consumă produse de origine animală, tot au nevoie de proteine, bineînțeles. Iar Mihaela Bilic vine cu o serie de sfaturi pentru aceștia.

„Mai nou, pentru că e deja o modă și chestiunea asta cu vegetarienii, acum proteinele de origine vegetală sunt la mare căutare pentru că, iată, nu vrem să mai mâncăm multă carne, dar cum să facem să avem și proteine multe.

Cine sunt reprezentații de bază? Nu soia, care are conotație negativă din trecutul nostru comunist, deși este cea mai completă proteină vegetală, ci bobul de mazăre, care este noua descoperire a industriei alimentare.

Are avantaje mazărea, pentru că, spre deosebirea de soia care niște fitoestrogeni, niște hormoni din plante care mimează estrogenul uman și care pot da dezechilibre hormonale, mai ales dacă soia este mâncată în exces de bărbați, de copii – nu le trebuie estrogen, nu are aceste probleme”, spune aceasta.

„Mai sunt și boabele oleaginoase, adică migdale, alune, semințe, fistic, care nu au probleme de gătit. Boabele leguminoase trebuie să le fierbem bine, pentru că au niște antinutrienți care se neutralizează prin fierbere”, adaugă Bilic.

Mihaela Bilic: Proteina animală are un coeficient de 95, cea vegetală sub 50

Medicul atrage, însă, atenția că proteinele de origine animală sunt net superioare celor din plante.

„Neapărat, când suntem vegetarieni, trebuie să combinăm leguminoasele și oleaginoasele acestea cu cereale. Doar din această combinație se asigură tot spectrul de aminoacizi necesar organismului să construiască proteine. Trebuie să știm că cele mai valoroase proteine sunt cele de origine animală, oul și carnea, care au toți aminoacizii esențiali, în timp ce astea din vegetale au lipsuri.

Și atunci le punem împreună: mâncăm fasole cu pâine, humus cu pâine, mazăre cu pâine, sau paste ori orez, în care punem leguminoase boabe.

Ca valoare biologică, proteina animală are coeficient foarte ridicat, 95 %, în timp ce proteina vegetală scade sub 50”, explică nutriționistul.