Lista alimentelor care nu trebuie să-ți lipsească în perioada examenelor
Febra examenelor a început, iar cei aflați la finalul clasei a VIII-a sau a XII-a caută tot felul de soluții pentru a reține cât mai multe informații. Specialiștii în nutriție spun că există o serie de alimente care acționează asupra anumitor funcții ale creierului, sporind puterea de concentrare sau stimulând memoria pe termen scurt.
Mai jos puteți regăsi o serie de alimente care nu ar trebui să lipsească din dietă, mai ales în perioada dinaintea unor examene importante.
â— Cafeaua este cel mai bun „combustibil” pentru creier, deoarece mărește performanțele intelectuale pe termen scurt. Specialiștii în nutriție spun că această băutură nu trebuie consumată în exces, deoarece suprasolicită organismul, iar riscul incapacității de a mai reține texte devine astfel destul de ridicat. Astfel, nutriționiștii recomandă cel mult trei cești de cafea pe zi, pentru obținerea rezultatelor dorite.
â— Peștele este renumit pentru proprietățile sale de ascuțire a capacităților intelectuale. Medicii nutriționiști recomandă, mai ales în perioada dinaintea examenelor, somonul și macroul. Acizii grași Omega 3 care se găsesc în peștele gras amplifică funcția cognitivă. Specialiștii completează că somonul este bogat și în niacină, substanță recunoscută pentru că încetinește declinul cognitiv.
â— Ceaiul de mentă este recomandat pentru o mai bună concentrare. Potrivit specialiștilor, mirosul de mentă ajută creierul să se concentreze și mărește performanțele intelectuale. În plus, acest tip de ceai are și capacitatea de a energiza organismul, faptul ce ajută corpul să reziste la suprasolicitare.
â— Semințele sunt recomandate de specialiștii în nutriție pentru simțuri mai ascuțite. Experții precizează că acest aliment reprezintă cea mai bună sursă de acid alfalinoleic, o grăsime sănătoasă care îmbunătățește funcțiile cortexului cerebral, regiunea din creier care procesează informația. Pentru obținerea unor rezultate spectaculoase la examenele de admitere la facultate, nutriționiștii recomandă aproximativ o linguriță de semințe pe zi.
Alimentele grase scad performanțele intelectuale
Medicii nutriționiști spun că există și alimente care inhibă puterea de concentrare, atât de necesară în această perioadă. Astfel, se recomandă evitarea alimentelor bogate în grăÂsimi saturate, cunoscute și sub numele de grăsimi „rele”, deoarece acestea pot bloca vasele de sânge sau îngreunează fluxul nutrienților către creier. În plus, carnea de curcan poate provoca somnolență, din cauza conținutului de triptofan, substanță vinovată de apariția stării de moleșeală, susțin nutriționiștii.