Lista alimentelor care previn căderea părului
Dieta dezechilibrată, săracă în vitamine și minerale, reprezintă un factor important care determină căderea excesivă a părului, afirmă specialiștii.
Zilnic pierdem între 50 și 200 de fire de păr. Medicii dermatologi spun că acest fapt este un fenomen normal, deoarece pierderea acestora ajută la regenerarea podoabei capilare.
Problema apare atunci când părul este lipsit de stălucire, iar numărul firelor de păr căzute într-o zi este cu mult mai mare decât media normală.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic, autoarea cărții „Sănătatea are gust”, oferă câteva ponturi utile pentru a preveni căderea părului cu ajutorul dietei. „Substanețe cu rol benefic pentru sănătatea părului sunt zincul, vitaminele A, B și C, dar și aminoacizii cu sulf”, punctează nutriționistul.
Mai jos regăsiți lista de alimente care nu ar trebui să lipsească din dieta zilnică dacă vă confruntați cu o cădere masivă a firelor de păr.
â— Carnea roșie și albă, peștele, ficatul, ouăle și legumele cu frunze verzi sunt o sursă excelentă de fier. Acest mineral îmbunătățește aspectul podoabei capilare. Transportul oxigenului la celule depinde de prezența fierului în sânge. În lipsa acestui mineral, organismul produce mai puțină hemoglobină, iar țesuturile primesc mai puțin oxigen. Potrivit specialiștilor, căderea părului este unul dintre principalele simptome ale carenței de fier.
â— Drojdia de bere, ciupercile și peștele au un conținut ridicat de vitamina B3, substanță care joacă un rol esențial în menținerea sănătății firelor de păr.
â— Vitamina B5 nu ar trebui nici ea să lipsească din dieta zilnică dacă vrem să prevenim căderea firelor de păr. Această substanță se regăsește în drojdia de bere, ficat, ciuperci, carne și ouă.
â— Germenii de grâu și bananele abundă în vitamina B6. Aceasta previne căderea părului și stimulează creșterea.
„Un aport adecvat de produse integrale, legume proaspete bogate în antioxidanți și proteine care au o înaltă valoare biologică dau viguare și stălucire firului de păr și previn căderea acestuia”, menționează dr. Mihaela Bilic.
În plus, pentru a reda părului suplețe și stălucire, medicul spune că din regimul zilnic nu ar trebui să lipseacă morcovii, semințele, nucile, alunele și ciocolata.