Lista alimentelor care scad glicemia
Un nivel crescut al glicemiei reprezintă un factor ce indică predispoziția la diabet. Pentru a preveni acest lucru, este indicat adoptarea unui stil de viață echilibrat.
O glicemia normală înainte de masă nu trebuie să depășească 100mg/dl, iar glicemia la două ore după masă nu trebuie să depășească 140mg/dl. O glicemie între 100 și 126mg/dl înainte de masă și între 140 și 200mg/dl după masă arată o tulburare a metabolismului glucidic care, de obicei, precede diabetul. O glicemie pe nemâncate mai mare de 126mg/dl sau o glicemie mai mare de 200mg/dl oricând în timpul zilei indică instalarea diabetului zaharat
Nutriționiștii spun că glicemia este influențată de cantitatea de glucoză care se află în sânge, aceasta provenind din glucidele sau carbohidrații ce se găsesc în numeroase alimente de bază, de la pâine, semințe, orez, cartofi până la fructe, legume, cereale și paste făinoase, notează Adevărul. Din acest motiv este necesară o atenție sporită în ceea ce privește aportul de zaharuri. O modalitate bună pentru a controla nivelul glicemiei și a preveni oscilațiilor majore din sânge constă în consumul de alimente care scad glicemia.
â— Prunele nu doar că ajută la scăderea glicemiei, ci ajută și la prevenirea diabetului zaharat. Fibrele solubile din prune încetinesc viteza cu care produsele alimentare părăsesc stomacul și, ca urmare, întârzie absorbția de zahăr în fluxul sangvin. De asemenea, oferă o cantitate importantă de vitamina B.
â— Portocalele conțin numeroși fitonutrienți, cum sunt flavonoizii, carotenoidele și pectinele, care fac acest fruct „eligibil” pentru a intra în categoria de alimente care scad glicemia, ajutănd în lupta împotriva diabetului. O portocală este formată în proporție de 90% din apă, iar sucul de portocale hidratează și întărește sistemul imunitar datorită aportului de vitamina C.
â— Merele ajută la echilibrarea nivelului de glicemie. Potrivit nutriționiștilor, coaja de măr conține quercitină, un antioxidant care reduce riscul de diabet. Apa din mere ajută la antrenarea unei părți din glucoză pentru a fi eliminată prin urină. În plus, merele au un conținut ridicat de fibre care asigură un tranzit intestinal mai bun.
â— Ceapa conține foarte multe vitamine și minerale care scad glicemia. Acest produs alimentar poate fi folosit în salate, diferite feluri de mâncare gătită la cuptor sau se poate încerca sub formă de ceai. Ceaiul de frunze de ceapă este indicat mai ales pentru persoanele care au accese dese de tuse.
â— Quinoa este foarte bogată în fibre care ajută la menținerea unei bune funcționări a sistemului cardiovascular, reducerea riscului unor tipuri de cancer și pentru sistemul digestiv. În plus, are și cantități semnificative de magneziu, fier, calciu, potasiu și cupru. Acest amalgam de nutrienți oferă „dreptul” semințelor quinoa de a intra în categoria acelor alimente care scad glicemia.