Un apetit sexual scăzut poate fi rezultatul unei alimentații dezechilibrate sunt de părere medicii nutriționiști. Pentru a avea o viață sexuală satisfăcătoare este recomandat să eliminați din dieta zilnică alimentele bogate în grăsimi saturate, printre care se numără preparatele de la fast-food.
În plus, specialiștii spun că pentru a stimula apetitul sexual puteți recurge la introducerea în dieta zilnică a alimentelor afrodisiace, care au rolul de a intensifica plăcerea sexuală. „Activitatea sexuală depinde de buna funcționare a sistemului nervos, de un echilibru hormonal adecvat și de o vascularizare ireproșabilă a regiunii pelviene, deci a organelor sexuale. Pentru a optimiza această sinergie, alimentația poate avea un rol important prin aportul de substanțe nutritive, minerale și vitamine”, spune dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist și autoarea cărții „Sănătatea are gust”.
Specialistul în nutriție este de părere că pentru a avea o viață sexuală împlinită, din dietă nu trebuie să lipsească glucidele complexe – cerealele și leguminoasele, proteinele slabe – carnea, peștele, laptele, vitaminele și mineralele – fructele și legumele. „Toate aceste alimente trebuie mâncate în cantități ponderate, pentru a preveni excesul de calorii și implicit excesul ponderal”, punctează dr. Bilic.
Mai jos puteti regăsi lista alimentelor care îmbunătățesc activitatea sexuală.
â— Stridiile au un conținut ridicat de zinc, mineral recunoscut pentru efectele sale benefice asupra vieții sexuale. Nutriționiștii spun că fructele de mare previn apariția impotenței și a sterilității deoarece stimulează producția de testosteron, hormon sexual masculin.
â— Țelina are un conținut ridicat de potasiu, sodiu, iar efectul benefic asupra vieții sexuale se datorează feromonilor, elemente chimice determinante în atracția sexuală. Studiile științifice au demonstrat că țelina conține și androsteron, hormon sexual masculin, care se elimină prin transpirație și conferă pielii un miros particular, excitant pentru sexul opus.
â— Ciocolata determină eliberarea de endorfine, fapt ce induce o stare de bine, de euforie. „Consistența ei cremoasă stimulează ariile corticale asociate cu senzația de plăcere”, precizează dr. Mihaela Bilic. Medicul nutriționist completează că acest aliment conține anandamindă, o substanță cu efect halucinogen, similar stubstanțelor stupefiante.
â— Cafeaua conține o substanță care stimulează sistemul nervos, circulator, respirator și digestiv. „Aceasta previne apariția disfuncțiilor erectile la bărbați și crește libidoul femeilor care au un apetit sexual scăzut”, spune medicul. Studiile de specialitate au demonstrat că persoanele care beau zilnic maxim 5 cești de cafea au parte de o viață sexuală activă și satisfăcătoare inclusiv după vârsta de 60 de ani.
â— Usturoiul crește virilitatea și intensifică circulația sanguină la nivelul organului genital masculin. Medicii nutriționiști susțin că usturoiul determină eliberarea de oxid nitric în sânge, ceea ce are drept rezultat creșterea fluxului de sânge în organul genital masculin, îmbunătățind erecția. „Condimentul are și proprietăți de diminuare a riscurilor cardiovasculare”, precizează dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist. Potrivit specialiștilor, usturoiul are un conținut ridicat de glucide, lipide, vitamine din complexul B, fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, arsenic, siliciu, iod și zinc.
â— Vinul stimulează și el apetitul sexual, potrivit nutriționiștilor. „Singura dovadă știițifică legată de vin în raport cu funcția sexuală se referă la potențialul lui de a dezinhiba și debloca persoanele timide și pudice”, indică dr. Bilic. Efectele benefice ale vinului asupra vieții sexuale sunt valabile doar în condiția în care acesta este băut în cantități moderate. „Excesul de alcool e contraproductiv și în loc să stimuleze sexualitatea induce somnolență, înmoaie mintea și corpul”, punctează nutriționistul.