Studiile de specialitate au demonstrat că aproximativ 85% dintre femeile gravide resimt pofte pentru cel puțin un aliment și că aceste afinități culinare pot suferi modificări în funcție de etapa de dezvoltare a sarcinii.
Astfel, în cel de-al doilea și cel de-al treilea trimestru de sarcină, preferințele vor înclina către gusturile mai acrișoare, iar pe măsură ce sarcina evoluează, viitoarele mămici vor prefera alimentele sărate și în ultimul trimestru vor evita gusturile amare. Medicii ginecologi le recomandă viitoarelor mămici multă precauție în ceea ce privește dieta lor, deoarece aceasta le influențează starea de sănătate a viitorilor copii.
â— Laptele insuficient pasteurizat, carnea gătită necorespunzător sau brânză pot determina apariția Listeriozei, o afecțiune ce se manifestă în cazuri frecvente la nou-născuți, femeile însărcinate și persoanele cu sistem imunitar scăzut. Brânzeturile care trebuie evitate sunt în special cele cu mucegai, Camembert și Brie.
â— Ficatul este o sursă importantă de fier pentru organism, însă acesta conține și o cantitate bogată de vitamina A și trebuie consumat cu moderație. În doze mari, vitamina A poate duce la apariția unor malformații congenitale ale fătului, dar și la afecțiuni hepatice ale viitoarei mămici.
â— Peștele este bogat în proteine, iar acizii omega 3 pe care îi conține pot aduce multiple beneficii dezvoltării bebelușului, însă mare atenție la nivelul de mercur. Cu cât peștele este mai mare, cu atât acesta va conține o cantitate mai mare de mercur. Pe lista peștilor ce cresc riscul supradozarii cu mercur se afla rechinul, pește spadă, tonul și macroul regal. În plus, aceștia au un risc mai mare de a produce toxiinfecții alimentare.
â— Ceaiul verde este considerat un aliat al sănătății, dar acesta trebuie băut cu moderație. Consumul excesiv al acestui tip de ceai poate duce la absorbția deficitară a acidului folic în timpul sarcinii, fapt ce predispune la instalarea afecțiunilor corelate cu lipsa acestei substanțe nutritive, printre care și anemia.
â— Mâncarea de tip fast food are un conținut ridicat de grăsimi, sodiu, sare și alți aditivi nocivi. E adevărat că în timpul sarcinii, orice viitoare mămica are nevoie de un surplus caloric de aproximativ 300 de calorii, însă există alternative mult mai sănătoase, bogate în fibre și vitamine, precum fructele și legumele. Astfel, e recomandat ca produsele tip fast food să fie înlocuite cu fructe și legume ce asigură atât aportul energetic, cât și nutrienții necesari: morcovi, nuci, avocado, spanac, mango și ardeiul roșu.
â— Cofeina poate ajunge prin placenta din organismul mamei la făt și poate afecta bătăile inimii și respirația acestuia. În general, specialiștii recomandă evitarea cofeinei în primul trimestru de sarcină, iar în al doilea și al treilea consumul a cel mult 300 de miligrame de cofeină. 300 de miligrame cofeină reprezintă echivalentul a 4 cești de cafea, 6 căni de ceai verde.
„Dacă gravida suferă de constipație sau dureri de cap, cafeaua poate ajuta la ameliorare și este acceptată pe toată durata sarcinii, cu condiția să nu fie consumată în exces” – spune dr. Ionela Anghelescu, medic specialist obstetrica-ginecologie cu specializare în tratamentul infertilității cuplului și reproducere umană asistată în cadrul Gynera Fertility Center.
Dieta în timpul sarcinii este la fel de importantă ca cea de după, întrucât atât organismul mamei, cât și al fătului este vulnerabil și necesită întărirea și vigoarea pe care doar o alimentație variată o poate asigura. „Atenție! O femeie însărcinată nu trebuie să mănânce „pentru doi”. Îngrășarea excesivă crește semnificativ riscul apariției unor complicații – hipertensiune de sarcină, diabet gestational, avort sau naștere prematură, întârziere în creșterea fătului. Pe parcursul celor 9 luni o gravidă nu ar trebui să crească cu mai mult de 10 kg în greutate, majoritatea acestora fiind acumulate în ultimele 3 luni”, spune dr. Ionela Anghlescu.